Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Wiebes wint weer

Lorena Wiebes van SD Worx-Protime was zondag na een koers vol waaiers, smalle wegen, haakse bochten en smalle bruggetjes de sterkste op de VAM-berg tijdens de alles-is-anders editie van de MIRON Women’s WorldTour Ronde van Drenthe.

Waar de wedstrijd in het verleden mede bepaald werd door Drentse keien, zag de organisatie zich dit jaar door vergunningseisen en beperkte politie-inzet, gedwongen om de wedstrijd rond de VAM-berg te concentreren. Zes keer moest de voormalige vuilnisbult  bedwongen worden in de 158 kilometer lange wedstrijd. Nog voor de tweede passage in Wijster ging de Belgische routinier Valerie Demey, rijdend voor het Nederlandse VolkerWessels, er in haar eentje vandoor. De rijdster van de ploeg, die gisteren de Drentse Acht van Westerveld wist te winnen, bouwde een maximale voorsprong van drie minuten op.

Twee ronden voor het einde zorgde vooral de wind en het hogere tempo voor de eerste serieuze schifting. Puck Pieterse liet zich van voren zien, sloeg met haar ploeg Alpecin-Fenix de handen ineen met SD Worx (Wiebes) en DSM-Firmenich-PostNL (Charlotte Kool) en trok het peloton in waaiers. Een echte schifting kwam er niet, maar voor koploopster Demey betekende ‘t op 38 kilometer voor het einde wel het einde van haar lange vlucht.

Het was vervolgens vooral Pieterse, de veldrit en mountainbike-specialiste die ‘t tempo zo hoog opvoerde dat met nog 26 kilometer te gaan slechts zeven rensters konden volgen. Daarbij wel Wiebes, Kool, Georgi en - met veel hangen en wurgen - Balsamo. Op de voorlaatste volledige passage van de VAM-berg, dus inclusief 'Het dak van Drenthe', maakte Pieterse de meest actieve indruk. Maar na de VAM-berg zakte het tempo opnieuw in en kon het inmiddels flink uitgedunde peloton op tien kilometer voor de meet weer aansluiten.

Zo liep het toch uit op een sprint bergop. Het Team van DSM-Firmenich-PostNL was met vijf rensters numeriek de sterkste maar slaagde er niet in om Charlotte Kool goed af te zetten. Lorena Wiebes bleek ook na drie vlakke aankomsten in de vorige door haar gewonnen edities, ook op de laatste steile keienstrook op de VAM-berg, verreweg de sterkste.  Ze vierde haar vierde Drentse zege met een opvallende luchtgitaarsolo.

De Italiaanse Balsamo stortte zich twee seconden later volkomen uitgeput als tweede over de finishlijn en Puck Pieterse reed met een achterstand van vier tellen op Wiebes knap naar de derde plaats. De Drentse Meike Uiterwijk Winkel uit Echten finishte uiteindelijk als 62ste op ruim drie minuten achterstand. Haar ploeggenote bij GT Krush Rebbellease, Anniek Mos uit Ruinen, haalde de finish niet.

Het Drentse Wielerweekend voorspelde van te voren weinig goeds. Achteraf leverden alle noodzakelijke aanpassingen twee prachtige wielerkoersen op. Niet onbelangrijk……vooral de rensters hadden veel lof voor beide parcoursen en de complimenten voor de organisatie, die er ondanks alles toch in was geslaagd de wedstrijden op de kalender te houden, waren dan ook niet van de lucht. Hoe het programma er volgend jaar gaat uitzien en op welke data gereden gaat worden is nu nog in Drentse nevelen gehuld.   

 

Wiebes wint weer - Foto: Kim Stellingwerf

 

Wielrennen in een imposant decor - Foto: Kim Stellingwerf