Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Persconferentie 28 februari 2012

Welkom op deze persbijeenkomst van de Stichting Ronde van Drenthe voor het Ronde van Drentheweekend dat wordt verreden op:

8 maart de Drentse 8 Ronde van Drenthe dames
9 maart Dwars door Drenthe Ronde van Drenthe profs
10 maart Wereldbekerwedstrijd Ronde van Drenthe voor dames
10 maart Albert Achterhes !Pet profronde van Drenthe
10 maart Alternatieve Ronde van Drenthe toertocht Hoogeveen
11 maart Novilon Euregiocup Ronde van Drenthe dames
11 maart Rabobank Wielertoerttocht Coevorden

Deze rondes worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, gemeenten, 260 sponsoren, begunstigers, ± 500 vrijwilligers en een goede samenwerking met Marketing Drenthe.

Allereerst een terugblik op 50 Rondes van Drenthe.
Deze ronde wordt opgedragen aan de oprichter Albert Achterhes.
In de jaren een groot mooi monument geworden en groeit en is blijven groeien.

Dit was een prachtig huzarenstukje van onze vrijwilligers, sponsoren, politie, medische diensten, TV en allen die hieraan hebben meegewerkt.
Onze dank was en is nog steeds groot.

1960: Albert Achterhes die in 1950 de Peddelaars oprichtte was aan een nieuwe uitdaging toe en zag dat in verschillende provincies een ronde werd verreden en ging de strijd in Drenthe aan. De Ronde stond er meteen, een goed parkoers, een goed rennersveld, goede verzorging en een heus buffet in het hotel van Hoogeveen, Homan.
Na jaren uit het hartje Hoogeveen weggeweest te zijn is de Ronde van Drenthe grootser dan ooit teruggekeerd en nu in het hart van Hoogeveen. Hoogeveen met de hoofdletter H tegenwoordig. Zou dit samenspel zijn? Natuurlijk, dit is ook Da’s nou Drenthe. De start is uit ons mooie theater en congresgebouw De Tamboer. Ons motto “gezamenlijk de schouders er onder”bestaat gelukkig nog steeds al is het voor ons allen een moeilijke tijd. Wedstrijden gaan niet meer door maar Ronde van Drenthe is nog springlevend maar krijgt het ook moeilijker. Door ons fantastisch vrijwilliggerskorps en sponsoren, er is zelfs een adviescommissie gevormd van hoofd- en specialsponsors  waarvan we heel veel steun ontvangen. Dankzij deze groepen lukt het ons weer om 8 tot en met 11 maart de wielersport heel hoog in het vaandel te houden en van de UCI zijn er alleen maar lovende rapporten de laatste jaren.  Dit willen we graag zo houden nu het laatste stuk van ons 50 jarig bestaan de 50ste ronde van Drenthe wordt verreden. 2012 zal voor ons dan eigenlijk een topjaar moeten zijn. Vanaf nu zijn alle gemeenten aangesloten en volgend jaar zal het Olympisch plan in werking worden gesteld en willen we graag het visitekaartje blijven.
De tijd dringt, de ronde van Drenthe komt er aan. Aan de VAM berg wordt de laatste hand gelegd. Zondag gaat de organisatie de routes met ongeveer 75 man, politie en motorclubs verkennen. Gesplitst in profs- en damesroutes. De keienstroken lonken en zeggen: Kom maar op. De gemeente Coevorden en Borger-Odoorn zullen deze dames en heren nog even vegen. We hopen dat de gekapte bomen geen hindernis zullen vormen. Verschillende gemeenten worden nog gebeld om de laatste obstakels in de wegen aan te pakken. Het moet natuurlijk niet te mooi zijn want hectisch zal het worden. Wegenbouwbedrijf de Roo is ingesprongen want anders hadden we enkele keienstroken niet kunnen gebruiken. Het burg. Van Royenpad wordt verzorgd door de gemeente Borger-Odoorn. In het laatste stuk van vrijdag en zaterdag Drenthe Brandligtendijk is nieuw en een obstakel in aanloop naar de finish in Hoogeveen. Spanning rondom de ronde van Drenthe voor profs en wereldbeker dames maar natuurlijk ook voor de Novilon Euregiocup en de Drentse 8.
Teams komen al binnen, het Kuierpadtien krijgt het adoptieteam Tibco to the top in zijn prachtige bungalows. De Ronde van Drenthe op 8, 9, 10 en 11 maart zal spannende hectische dagen tegemoet gaan.
We hopen u allen te mogen begroeten op een van de unieke plekjes. Op dit ogenblik zijn er 3 bussen op donderdag, 3 op vrijdag, 9 op zaterdag en 3 op zondag gepland. Alleen op vrijdag en zondag zijn nog een paar plekjes in de bus. Vele vele belangstelling, dank u voor uw steun.

50 ste Ronde van Drenthe komt er aan en we zullen zien hoe het zal vergaan en of en hoe we de 51ste ronde weer binnen kunnen halen. Afijn, eerst deze rondes tot een goed einde brengen en dan zien we wel weer verder.

8 maart de Drentse 8

President van de jury is Peter Stuppacher uit Oostenrijk
Wedstrijdleider is Miriam van Es
Voor de zesde keer is deze internationale dameswedstrijd door de gemeenten Westerveld en De Wolden, met start en finish in Dwingeloo niet meer weg te denken uit het wielerweekend. Hier wordt de start van het weekend gemaakt, weliswaar op donderdag 8 maart. Aan de start komen praktisch alle wereldtoppers en een aantal Nederlandse teams.  23 UCIteams inclusief Nationale ploegen van Amerika en Duitsland en 7 Nederlandse teams. Totaal 180 rensters uit binnen – en buitenland die in Dwingeloo en omgeving strijd zullen leveren.
De permanence is in Hotel Wesseling en Hotel De Brink.
Aanvang van de wedstrijd over 141.2 kilometer om 13.00 uur en de finish wordt om ± 16.30 uur verwacht op Heuvelenweg in Dwingeloo.
Noodgedwongen moest worden omgezien naar een andere start- en finishlocatie omdat de weg over de Brink nog niet klaar is. Organisatie in samenwerking met Comité Dwingeloo.

Dwars door Drenthe voor profs

President van de jury is Luc Geijsen uit Belgie
Wedstrijdleider Nederland is Martin Bruin
Koersdirecteur: Huub van Issum
Luc is een oude bekende en was president bij de eerste dameswedstrijd in Hoogeveen en zwaait nu scepter in deze koers..
Op vrijdag 9 maart wordt de wedstrijd Ronde van Drenthe Dwars door Drenthe gereden.
Er komen 24 teams aan de start waarvan 3 proteams (Rabobank proteam, Lotto Belisol en Vacansoleil-DCM Pro Cycling, 11 procontinentaal, Nationaal Nederlands team en 9 continentaal teams.  Totaal ± 192 renners,  25 verschillende nationaliteiten. In het team van Lotto Belisol bevindt zich een Iraniër, Sorabi Mehdi, die in het Aziatische reeds vele koersen heeft gewonnen.
Onder de deelnemers bevinden zich Coen Vermeltfoort en Markus Eichler, beiden al eens winnaar van de ronde. Een record aantal van de laatste jaren aan regionale deelnemers zoals uit de startlijst blijkt. Opvallend in het team van Christina Watches is de ploegleider Michael Rasmussen en maken Angelo Furlan en Stefan Schumacher deel uit van dit team. Alle drie ex Tour de Francerenners. Natuurlijk is Kenny van Hummel ook van de partij die vorig jaar 2 keer de zege naar zich toe wist te halen. Bert Jan Lindeman zal voor “eigen publiek’ ook willen laten zien dat hij niet voor niets is opgenomen in de Vacansoleilploeg.  Al met al een zeer sterk rennersveld.
TVM heeft het Cycling Team de Rijke/TVM geadopteerd voor deze koers.
Een nieuw parkoers. De start is vanaf het Raadhuisplein in Emmen waar ook de presentatie plaats vindt, vandaar wordt neutraal gestart tot Einde Emmen aan de Ermerstraat waar de officiële start plaats vindt. Geen keienstroken in deze koers maar wel 4 keer de VAMberg
Aanvang van de wedstrijd  over 204.8 km 12.00 uur en finish om ± 17.00 uur aan de Beatrixstraat in Hoogeveen.
In verband met  diverse werkzaamheden aan wegen zal er op enkele plekken een omleiding worden gerealiseerd.

Zaterdag 10 maart de jubilerende 50ste Albert Achterhes !Pet profronde

Hoofsponsor: !Pet Hoogeveensche Courant
President van de jury is Luc Geijsen uit Belgie
Wedstrijdleider Nederland is Martin Bruin
Koersdirecteur: Huub van Issum- assistent is Marcel Luppes oud renner.
De gemeente Hoogeveen zal deze dag als gastheer optreden.
Dezelfde teams  zullen aan de start staan en dezelfde renners, mits er geen blessures zijn van de vorige dag. Nu het geen tweedaagse is mogen ze andere renners laten deelnemen. Het parkoers is ten opzichte van voorgaande jaar weinig gewijzigd.  In Emmen zal o.a. een gecombineerde sprint worden gehouden ter hoogte van de brug over de Hondsrugweg en in Borger ter hoogte van Egbert Egberts fietsen die ook voor de actie Ronde van Drenthe strijdt tegen kanker een fiets beschikbaar stelt.…
De start van de wedstrijd is om 12.30 uur vanuit Theater de Tamboer in Hoogeveen. Hier vindt ook de presentatie plaats. Een neutrale start van ongeveer 4,5 kilometer en onder de tunnel van de Hoogeveenseweg richting  Zuidwolde  wordt het officiële startsein gegeven.
De af te leggen afstand is 195.5 kilometer, de VAMberg wordt 5 keer beklommen en er is 15,5 kilometer keien in het parkoers opgenomen. De finish wordt omstreeks 17.20 uur verwacht in de Beatrixstraat te Hoogeveen.
Bij de profs is dit jaar een wachtlijst van ± 10 teams.

Worldcup Ronde van Drenthe (Dames) eerste van de wereldbekercyclus.

President van de wedstrijd is: Thierry Diederen uit  Belgie.
Wedstrijdleider Nederland: Miriam van Es
Koersdirecteur: Willem Snijder met assistent Jan Nijmeijer
Ook in 2012 wordt in Drenthe een van de 9 wereldbekerwedstrijden verreden.
Aan deze wereldbekerwedstrijd mogen alleen UCI-teams en nationale teams deelnemen. Dit jaar opent de Ronde van Drenthe de wereldbekercyclus en zal er fel worden gestreden wie als eerste de mooie wereldbekertrui om de schouders zal krijgen. In verband met een blessure zal Annemiek van Vleuten, in 2011 winnares van het wereldbekerklassement niet aan de start staan. 25 teams met o.a. de wereldkampioen Giorgia Bronzini, niet geheel onbekend in het Hoogeveensche en winnares in 2007 van de Novilon Eurocup en de Olympisch kampioene Nicole Cooke. Natuurlijk zal Marianne Vos, die vorig jaar de ronde van Drenthe eindelijk op haar erelijst mocht bijschrijven, ook aan de start verschijnen. Veel nationale kampioenen en (ex)wereld- en Olympischkampioenen zullen starten in onze ronde.
Dit parkoers is niet gewijzigd ten opzichten van voorgaande jaren. De neutrale start is vanuit Theater De Tamboer waar vanf 10.30 uur de teams worden voorgesteld. Er wordt om 11.30 uur neutraal gestart en op de Stuifzandseweg (na de rotonde aan de Middenveldweg) vindt de  officiële start plaats. De totale lengte van de keienstroken bedraagt 9.7 kilometer en de VAMberg moet drie keer worden beklommen.

11 maart de Novilon Euregiocup Coevorden- Coevorden

Wedstrijdleider is Thierry Diederen uit België
Wedstrijdleider Nederland: Miriam van Es
Koersdirecteur: Willem Snijder met assistent Jan Nijmeijer
Hoofdsponsor Forbo Novilon. Nieuw is dit jaar start en finish in Coevorden en de internationale wedstrijd is weer ingedeeld in de klasse 1.1. De route gaat  gedeeltelijk over Duits grondgebied, Euregiogebied. We hebben goede medewerking van de Duitse autoriteiten en politie.  De start is weer als vanouds vanuit de NOVILONhal vanwaar er gezamenlijk wordt vertrokken naar de Markt. Hier zal de presentatie en inschrijving van de rensters plaatsvinden. Vanaf de Markt wordt de neutrale start gedaan en gaat het richting einde Coevorden, Klooster en zo verder (zie bijgaande route). Op de startlijst zien we de namen van de wereldkampioene Giorgia Bronzini, de Olympisch kampioene Nicole Cooke en natuurlijk de kersverse wereldkampioene cycle cross Marianne Vos.
Aanvang van de wedstrijd over 143 kilometer om 12.35 uur vanuit de NOVILONhal en na getekend te hebben op het podium op de Markt zal om 13.00 uur gestart worden vanaf de Markt in Coevorden en de finish wordt om ± 16.50 uur verwacht Kasteel in Coevorden. Hier wordt 4 keer de finish gepasseerd.
Aan deze wedstrijd nemen 33 teams deel. Dit is het maximum maar met gemak hadden we wel meer dan veertig teams kunnen krijgen. Helaas was dat niet mogelijk in verband met de veiligheid van de rensters en hebben we een aantal teams moeten teleurstellen. .

Neutrale wagens:

In elke koers moeten minimaal 3 neutrale wagens dienst doen.
Bij de dameswedstrijden hebben we reeds een aantal jaren het Italiaanse neutralewagens team: Team Cambio Ruote die met 3 wagens aanwezig zal zijn. Dit team zal ook op vrijdag Dwars door Drenthe verzorgen.
Bij de profs is op zaterdag Wielerauto Borculo met 3 wagens aanwezig.

Ambulance:

Ambulance Event Service

Bussen:

Lanting reizen en een speciale bus komt van de Bentheimer Eisenbahn uit Nordhorn die ook vanaf vrijdag een trailer voor het publiek heeft.

Albert Achterhes Toerversie.

Ook dit jaar weer een Albert Achterhes Toerversie. Er is een mogelijkheid om te kiezen uit 3 afstanden t.w. 65, 90 en 120 kilometer. Op zaterdag 10 maart, voorafgaand aan de wedstrijden, zullen naar verwachting tussen 07.00 en 09.00 uur vele enthousiaste toerders vanuit theater en congrescentrum De Tamboer  starten voor hun afstand en de strijd aangaan met de VAM-berg en de keien..
In samenwerking met de Toerclub De Peddelaars wordt deze toertocht georganiseerd.  Ook zal dit jaar weer een groot gedeelte van de opbrengst worden geschonken aan een goed doel. Dit doel zal later worden bekend gemaakt.
Tevens zal er een actie zijn t.b.v. het goede doel. Een oproep: Steun deze actie. Kijk op onze site: rondevandrenthe.nl. In het verleden hebben we voor Bethesda Ziekenhuis, kanker en hart- en vaatziekten gestreden en ook voor het Toon Hermans huis en Weidestein. We zullen bekijken voor welk van deze doelen er dit jaar zal worden gereden. Het ligt aan uw aller steun.

Rabobank Wielertoertocht

Op zondag 11 maart wordt de Rabobank Wielertoertocht georganiseerd in samenwerking met de WTC Coevorden. Er zijn 2 routes uitgezet en wel een van 70 en een van 90 kilometer
Hier wordt  gestart vanaf het zwembad de Swanenburg op het sportpark de Pampert in Coevorden om via de Markt aan de tocht te beginnen.

Voor allebei de toertochten geldt dat de voorinschrijving is geopend en er via de site www.rondevandrenthe.nl ingeschreven kan worden.  Bijschrijven is mogelijk op de dagen zelf.

Wagenpark

Broekhuis Auto’s stelt opnieuw nagenoeg het complete wagenpark voor de ronde beschikbaar en Mercedes stelt een VIPwagen beschikbaar..
De organisatie heeft ook enkele maanden de beschikking over een Skoda Roomster die beschikbaar is gesteld door Broekhuis Autos.
Bij de finish wordt op vrijdag met Dwars door Drenthe een Broekhuispaviljoen ingericht
Terwolde Renault-Dacia en Toyota Ruyne  hebben eveneens hun medewerking toegezegd.
De bezemwagens zijn van Connexxion Taxi Service uit Hoogeveen met eigen personeel

TVuitzending

De NOS zal in samenwerking met RTVDrenthe een rechtstreeks verslag uitzenden van de Worldcup Univé Ronde van Drenthe. De uitzending begint om ±14.00 uur. Na de huldiging van de rensters zal worden overgeschakeld naar de Albert Achterhes !Pet Profronde die tot en met de finish live wordt uitgezonden.
De uitzending wordt door de NOS op de sateliet gezet en op internet, in 2011 werd door 21 landen de uitzending overgenomen. De zendtijd wordt beschikbaar gesteld door RTVDrenthe en de uitzending is te zien op RTVDrente en evt. op de site van RTVDrenthe www.rtvdrenthe.nl. Ook via internet te volgen.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe.

Erwtensoep

Op vrijdag en zaterdag zal gratis een kopje erwtensoep worden uitgedeeld met de finish door Brasserie ’t Raethuys.

Tot 8, 9, 10 en 11 maart en veel leesplezier met onze prachtige Ronde van Drenthekrant die natuurlijk door !Pet Hoogeveensche Courant weer zeer goed verzorgd is en die volgende week woensdag, 7 maart, door een groot gedeelte van de provincie huis aan huis zal worden bezorgd.

geef u op voor onze nieuwsbrief twitter