Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Terug naar Westerbork, fietstocht vol herinneringen

Een fietstocht met 2020 studenten uit Nederland en Duitsland, van Auschwitz en Bergen - Belsen, terug naar Westerbork. Gisteren werd in Westerbork, na zo'n 1,5 jaar voorbereiding, dit bijzondere  project aan de buitenwereld gepresenteerd.

Naast de fietstocht, die op 4 mei 2020 in Westerbork moet eindigen, worden ook twee seminars (1 in Nederland en 1 in Duitsland) en een educatief programma voor studenten ontwikkeld. Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe heeft plaatsgenomen in het comité van aanbeveling. Rondom de wielerronde zal er volgend jaar promotionele aandacht zijn voor deze meerdaagse fietstocht. Op deze manier toont de organisatie van de Ronde van Drenthe zijn maatschappelijke betrokkenheid en laat op deze manier zien dat je door samenwerking elkaar alleen maar versterkt.

In 2020 leven we in West-Europa 75 jaar in vrede en vrijheid. Het is belangrijk om te weten en niet te vergeten wat daaraan vooraf is gegaan. En welke offers en inspanningen dit heeft gekost. Met het project ‘Terug naar Westerbork’ willen we nieuwe generaties bereiken. Onze generatie kon via ouders of grootouders die de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt kennis nemen van dit onderdeel van onze geschiedenis. De komende generaties kunnen dat niet meer.

Terug naar Westerbork wil in 2020 een bijdrage leveren aan de aandacht voor 75 jaar vrede en vrijheid in Nederland en Duitsland met als belangrijkste doel: ook de jongere generaties laten beseffen dat vrede en vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Je moet je er constant voor inzetten. Net als bij het fietsen; het is niet vanzelfsprekend dat je verder gaat, je moet blijven trappen. Op deze manier wil de organisatie de lessen uit de Tweede Wereldoorlog, en dan vooral over vrede, vrijheid en samenwerking, doorgeven aan nieuwe generaties.

Presentatie van de plannen in het Herinneringscentrum Westerbork (1)

Presentatie van de plannen in het Herinneringscentrum Westerbork (2)

Femmie van Issum op het voormalig kampterrein

Terug naar Westerbork - logo