Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Persconferentie Ronde van Drenthe 11 maart 2014

Welkom bij deze persconferentie van de Stichting Ronde van Drenthe 11 maart 2014

Ronde van Drentheweekend dat verreden wordt op:

  •     13 maart Molecaten Drentse 8 Internationaal dames Dwingeloo-Borger
  •     14 maart Fotoshoot Renners in De Tamboer Theater
  •     15 maart Boels Rental Wereldbeker Dames Hoogeveen-Hoogeveen
  •     15 maart Albert Achterhes Pet profronde Hoogeveen-Hoogeveen
  •     15 maart BRS Alternatieve Ronde van Drenthe toertocht Hoogeveen-Hoogeveen 3 afstanden
  •     16 maart Novilon Eurocup Internationaal dames Coevorden-Coevorden
  •     16 maart Energiewacht Dwars door Drenthe profs Roden-Coevorden.

Mede door steun van de provincie, gemeenten, sponsoren, bedrijfsleven, begunstigers, ± 500 vrijwilligers, politie en motorclub is het mogelijk gemaakt de Rondes van Drenthe 2014 weer te organiseren. Steeds opbouwend en succesvol tot 2013. Een groot drama waar we veel schade hebben ondervonden door het slechte weer. Ik wil dan ook een ieder hartelijk dank zeggen voor de vele steun die we ondervonden hebben. We hebben vele malen een schietgebedjes naar boden gezonden en hopen die ellende van 2013 niet meer mee te maken en daar gaat het op lijken, gauw afkloppen. Vorig jaar hadden we het over 7 goede en 7 magere jaren, ja dat kon je wel zeggen en we hopen dat de magere jaren nu niet zijn begonnen al lijkt het er veel op maar toch zijn er lichtpuntjes, Regels, wetjes, zware tijden voor de ronde van Drenthe en we zullen over de centjes maar niet meer praten. Toch is dit jaar de Ronde van Drenthe springlevendiger dan ooit tevoren. De vechtlust is er nog altijd, laten we allen positief  blijven en nu doorzetten wat we opgebouwd hebben. Welke organisatie kan zeggen zo’n grote delegatie UCIleden ooit ontvangen te hebben?

We waren zeer verrast zo’n goede naam opgebouwd te hebben bij de UCI. De delegatie die nu naar Drenthe komt is niet mis. President Brian Cookson, vice president Tracey Gaudry, 6 commissieleden, Peder Pedersen, Steffen Baptist en de UCIjournaliste van de UCI Jane Moraz. De UCI zal op zondag 16 maart a.s. vergaderen in Hotel Restaurant Ruyghe Venne in Westerbork over het dameswielrennen.. Er zal een speciale UCItouringcar rijden op zaterdag tijdens de Boels Rental Wereldbeker. Dit jaar zullen 5 bussen rijden op zaterdag bij de Boels Rental wereldbeker en 4 bussen bij de Albert Achterhes Pet Profronde, 3 bussen op donderdag 13 maart bij de Molecaten Drentse 8 (die gaat nu meer op een brilletje lijken dan op een 8 met een brede stang tussen de glazen), 2 bussen op zondag 16 maart bij de Novilon Eurocup en 3 bussen bij de Energiewacht Dwars door Drenthe.
De ronde van Drenthe heeft nu op elke koers een sponsornaam:
Donderdag de Molecaten Drentse 8
Zaterdag  de Boels Rental Wereldbeker en de Albert Achterhes Pet profronde
En op zondag de Novilon Eurocup en de Energiewacht Dwars door Drenthe.
Nieuwe namen aan de horizon, weer een lichtpuntje.
Molecaten, u weet wel van de prachtige vakantieparken waar nu ook het Kuierpad in Wezuperbrug deel van uit maakt. Het Kuierpadtien was een fijne sponsor en we hopen dat nu te behouden met Molecaten.nl. U weet wel van de spots op radio en TV.
De koers is een echte klassieker aan het worden. Dwingeloo start, permanence Hotel Wesseling de Brink. De keien liggen er weer in de Wezupse en de Kielse. Finish in Borger, waar de gemeente Borger-Odoorn ons binnen gehaald heeft, waar ook nog 5 rondes van ± 11 kilometer worden verreden. Een zware koers.
Energiewacht Dwars door Drenthe was natuurlijk een pracht naam voor de koers op zondag 16 maart, Gelukkig dacht Energiewacht directeur  Hindrik Aalders  daar dan ook zo over en de Ronde van Drenthe heeft nu voor het eerst voor alle koersen een naam.
Ronde van Drenthe groeit en bloeit als nooit tevoren, gemeente Noordenveld, sportjaar, en de start is dan ook in Roden met het eerste 1 1/2 uur lussen in de gemeente Noordenveld.
De finish is in Coevorden waar vorig jaar de strop ook hard aan kwam. Nu zal het peloton met zo’n 200 renners over de markt  denderen.
De VAMberg is niet alleen vernieuwd, ook het laatste stuk is nu aangepakt maar ook de parkoersen zijn net andersom.
De rensters en renners nemen niet meer de oude hoofdpoort maar komen nu steeds van onder, dus de Oostkant, de berg op. 3 wedstrijden nemen direct de Dalingpoort, alleen zondag neemt de Energiewacht Dwars door Drenthe eerst de ingang Fietspad en daarna nog 2 keer de Dalingpoort.
In de Molecaten Drentse 8 is de VAMberg niet opgenomen.
In de Boels Rental Wereldbeker ’s morgens al direct de Dalingpoort,
De Albert Achterhes Pet profronde neemt ‘s morgens 2 keer de VAMberg en ’s middags nog 3 keer, alles via de Dalingpoort, de Energiewacht Dwars door Drenthe neemt de 1e keer de ingang Fietspad en daarna 2 keer de Dalingpoort.

13 maart Molecaten Drentse 8 voor dames

De te rijden afstand is 136.7 kilometer en een neutrale start van ±2 kilometer.
Presidente van de jury is Tiziana Coccioni uit Italië.
en de Nederlandse wedstrijdleider is Mirjam van Es (al vele jaren in Drenthe) uit Limburg.
Koersdirecteur is Jan Nijmeijer.
Voor de eerste keer start gemeente Westerveld met de start in Dwingeloo en de finish in de gemeente Borger-Odoorn.
In Dwingeloo wordt de start gemaakt voor het ronde van Drenthe wielerweekend. Praktisch alle wereldtoppers en een aantal Nederlandse (club)teams 17 UCIteams, de nationale teams van USA en Litouwen en 5 (club)teams.
Marianne Vos Olympisch- en wereldkampioene zal voor het eerst niet van start gaan.
Totaal zullen 142 rensters uit binnen en buitenland met elkaar de strijd aanbinden.
De permanence is in Hotel Wesseling Dwingeloo. Aanvang van de wedstrijd in om 13.30 uur aan de start verschijnen. De finish wordt omstreeks ± 17.10 in Borger verwacht.

15 maart Boels Rental wereldbeker voor dames

De Boels Rental Wereldbeker Ronde van Drenthe is de eerste van de 9 wereldbekerwedstrijden.
Door werkzaamheden aan een brug moest het parkoers enigszins worden omgelegd en de afstand bedraagt daarom 146.6 kilometer.
De presidente van de jury is ook hier Tiziana Coccioni uit Italië en de Nederlandse wedstrijdleider Miriam van Es.
Koersdirecteur Jan Nijmeijer.
De Gemeente Hoogeveen zal deze dag als gastheer optreden. Ook in 2014 wordt in Drenthe een van de negenwereldbekerwedstrijden verreden. Aan deze wedstrijd mogen uitsluitend uciteams of nationale teams mee doen. Dit jaar opent de Ronde van Drenthe wederom het wereldbekerseizoen voor de dames.. Er zal fel worden gestreden om de door Iris Slappendel ontworpen nieuw UCIshirts.  De UCI heeft het aantal shirts uitgebreid  en er zijn nu: het shirt voor de leider in het wereldbekerklassement, bergtrui, sprinttrui en een trui voor de jongere (beneden 23 jaar). De ronde van Drenthe heeft via de sponsors ook een trui die ook zal worden uitgereikt en nog een extra trui voor het keiensprintklassement.
Vele winnaressen zullen aanwezig zijn . De Zweedse Emma Johansson,  Loes Gunnewijk, de Nederlandse pion, Adri Visser maar ditmaal als speakster in de VIPbus van de hoofdsponsor Boels Rental  en Marianne Vos als gastdame in de UCIbus. Marianne is gelukkig niet verloren voor de Ronde van Drenthe.Zij zal de eerste 3 wereldbekerwedstijden niet rijden maar wilde wel naar Drenthe komen en is gast, met haar familie, van de ronde van Drenthe. Aan de start zal wel staan Giorgia Bronzini, ex wereldkampioene en al vele malen bij een van de Drentse wedstrijden op het podium. Nog niet is het gelukt om de wereldbekerwedstrijd te winnen en is er dit jaar erg op gebrand. Wel de Novilon Eurocup heeft ze op haar naam staan. We verwachten veel strijd tussen de oudwinnaars en de aanstormende nieuwe toppers zoals o.a. Amy Pieters. Veel nationaal kampioenen en (ex)wereldkampioenen zullen starten.
Ten opzichte van voorgaande jaren. De keienstrook Dalakkersweg is er bij gekomen, bij ons beruchte van Royenpad (Valtherzandweg) op de kaart en zo daveren de rensters nu ook dwars door Exloo waar de rensters de Polweg weer richting Odoorn nemen om daarna over de keien via het beroemde tunneltje bij Odoorn weer op de geasfalteerde weg te komen.
De neutrale start is vanuit de Tamboer maar als het mooi weer is toch misschien maar op het TASplein. Vanaf 10 uur 40  worden de rensters voorgesteld. Om 11.30 zal het startschot gelost worden door burgemeester Karel Loohuis,de president van de UCI de heer Brian Cookson en de organisatrice Femmy van Issum. Er wordt geneutraliseerd vertrokken en het officièle startsein wordt gegeven op de Stuifzandseweg )na de rotonde van de Middenveldweg’. De totale lengte van de keienstroken is 9,7 kilometer. De vernieuwde VAMberg moet 3 keer worden beklommen. Voor de finish, zie finishparkoers bij de Albert Achterhes Pet Profronde.

Zaterdag 15 maart

Albert Achterhes Pet Profronde. Hoofdsponsor Hoogeveensche Cournat Pet.
President van de jury was Alexander Donike, door ziekte van Alexander wordt het nu Luc Geijsen uit België .
Nederlandse wedstrijdleider Erwin Kistemaker
Koersdirecteur Nelie Schouten (Huub van Issum)
De gemeente Hoogeveen zal deze dag als gastheer optreden. De teams die starten zie bijlage, zullen ook deelnemen aan de Energiewacht Dwars door Drenthe die op zondag 16 maart wordt verreden afhankelijk van eventuele blessures kan een reserve ingezet worden. Het zijn twee afzonderlijke wedstrijden en geen tweedaagse.
Het parkoers is gewijzigd ten opzichte van vorige edities. De renners krijgen, net als bij de wereldbeker van de dames de Dalakkersweg keien en gaan dus voor het gemeentehuis in Exloo langs om vervolgens de Exloo-Buinen keienstroken te nemen.
Dit jaar gaat men  bij Gasselte rechtdoor richting Bonnen naar Gieten en keren dan door Gieten terug naar Borger. Daar gaan ze door naar Exloo via de Polweg naar de Odoorner keien. Verschillende sprints o.a. Egbert Egberts Borger,die voor onze actie een fiets beschikbaar heeft gesteld.
De start is om 12.30 vanuit de Tamboer, overwogen wordt om met mooi weer op het Tasplein te starten.. In de Tamboer vindt om 11.40 de teampresentatie plaats. Om 12.30 vindt de neutrale start plaats en om 11.38 de vliegende start bij het 0 km bord  voor de afstand van 204.7km. Door werkzaamheden aan een brug moest een andere route worden gekozen die iets langer is . De vernieuwde Col du VAM moet 5 keer vanaf de zwaarste kant worden beklommen. Ongeveer 15 kilometer Drentse keien zijn in het parkoers opgenomen. De finish wordt omstreeks 17.25 uur verwacht aan de Alteveerstraat in Hoogeveen. Ook de finishroute is gewijzigd Opkomst parkoers Stuifzand – Middenveldweg – AG Bellstraat – Industrieweg – Brinkstraat – Blankenslaan – van Limburg Stirumstraat – Zuiderweg – Kortenaerstraat – Alteveerstraat waar gefinisht wordt. We zijn weer op onze oude stek. Dit finish zullen de dames bij de wereldbeker ook nemen.

Zondag Novilon Eurocup Coevorden

Presidente Tiziana Coccioni Italië
Nederlandse wedstrijdleider Mirjam van Es
Koersdirecteur Jan Nijmeijer
Hoofdsponsor Forbo Novilon
Start naar Markt 11.00 bij Novilon
Neutrale start 11.30 vanaf de Markt in Coevorden is ongeveer 4.8 kilometer.
Officiële start 11.40  Loo Coevorden
Finish ± 15.15 uur
Permanence voor de wedstrijd Novilon Holwert:
Gasten en pers Aleida Kramer Zorgcentrum M. van der Thijnensingel Coevorden in de binnenstad van Coevorden zal hectisch zijn. Friesestraat – Markt rondom – Kasteel - M. van der Thijnensingel ( zie verder rtoute).. De rondes in Coevorden zijn ±- 10 kilometer.
De internationale koers zal worden aangevuld met Nederlandse teams die ook aan deze zware koers kunnen ruiken en naar de top kunnen groeien.
Na de start wordt koers gezet naar de VAMberg. Vanaf Wijster is tot Westdorp het donderdag parkoers. Bij Borger steekt men niet over maar gaat de N374 op tot Borger. Vanaf Borger  naar Exlooerkeien naar Dalakkerskeien via van Royenpad, (Valtherzandweg),  naar Valthe Melkweg richting Emmen waar ook nog een kleine strook keien ligt. via Emmen achter de nieuwe dierentuin naar Nieuw Amsterdam naar Coevorden voor het 10 km. parkoers, nog 3 ronden. Finish ± 15.15 uur. Zorgcentrum Aleida Kramer de heer Joop ten Caat zal ons allen ontvangen met koffie met !!!
Persconferentie, direct na de huldiging, met de winnaar in Aleida Kramer Zorgcentrum.

Energiewacht Dwars door Drenthe profs

Ook op zondag 16 maart , de Energiewacht Dwars door Drenthe dit heeft een zware impact op de organisatie, zal vanuit Roden starten vanaf de Gedempte Haven  bij Snow  & Co.
Hoofdsponsor Energiewacht
President Luc Geijsen zie bij Albert Achterhes Pet Profronde
Nederlandse wedstrijdleider Erwin Kistemaker
Koersdirecteur Nelie Schouten (Huub van Issum)
Voor Luc Geijsen is dit de derde keer dat hij de Ronde van Drenthe als president meemaakt. De eerste keer was in 1998 de eerste dameskoers en in 2012 de profkoers.
Op zondag 16 maart wordt de Energiewacht Dwars door Drenthe verreden . Een wedstrijd die de naam dragen kan want het is echt de Energie(wacht) Dwars door Drenthe.
Een nieuw parkoers. De start vanaf de Gedempte Haven bij Snow en Co. Vandaar door Rodencentrum neutrale start en de officiële start is bij Camping Ot en Sien. Er zullen verschillende lussen om Roden gereden worden o.a. Veenhuizen – Peize – Norg met een heus keienstrookje. De eerste 1 ½ uur wordt er in de gemeente Noordenveld gekoerst. De sportgemeente heeft nu het grote evenement Ronde van Drenthe binnen gehaald en daar is de organisatie erg blij mee.  Een gemeente met burgemeester van der Laan, wethouder Alsema, zeer sportief. Bij Bunne komen we de gemeente Tynaarlo binnen waar in Vries, ter hoogte van Tolner, een premiesprint wordt verreden. Daarna Assen / Hooghalen naar de Col du Vam die 3 keer bedwongen moet worden, echt bedwongen, men zegt een echte kuitenbijter vooral vanaf de Dalingpoort, 200 coureurs zwaar. Van de VAMberg over de keitjes van Gees om nog 4 rondes van 10 kilometer in Coevorden te rijden. Dat is in verband met de overweg. De laatste 50 kilometer mag een spoorwegovergang niet in het parkoers zitten. Na de finish aan de M. van der Thijnensingel de huldiging en  de persconferentie in het Aleida Kramer Zorgcentrum.

Er komen bij de profs 25 teams aan de start. Nog nooit zoveel teams, we konden er nog meer krijgen,  2 protour teams, Belkin en Lotto. Theo Bos van Belkin won al een keer de Dwars door Drenthe en heeft onlangs 4 etappes gewonnen in het verre Oosten.
We hebben ook de continentale teams de kans gegeven daar er veel Nederlandse toprenners door afgevallen ploegen nu daar noodgedwongen in rijden.
Procontinentale teams waaronder Nettap die vorig jaar de winnaar afleverde. De stoempers waren toen de baas. Wat zal het dit jaar geven, de winnaar van vorig jaar zit niet meer in hun gelederen.
Kan de ploeg Androni van Hoogerland hier hoge ogen gooien, een nieuw team met ambitie, wie weet!!O.a. ook Kenny van Hummel die de ronde al op zijn naam wist te brengen of Caja Rural uit Spanje die vorig jaar hier al goed voor de dag kwam. CCCPolsat met Rebellin die nog steeds zijn mannetje staat. Novo Nordisk met Martijn Verschoor, United Healtcare met ook een exwinnaar van de Ronde van Drenthe, Martijn Maaskant en Marc de Maar. Het team Wanty met de gebroeders Kreder, Veranclassi met Rick Ottema.
Continentale teams met o.a. De Rijke met oud winnaar Coen Vermeltfoort, Piels met o,.a. Stefan Poutsma uit Peize, Koga met Adrie Lindeman die vorig jaar lang in de kopgroep reed, Metec met Tijmen Eising, Parkhotel met Rudy Vriend , Rabo Development met de oud winnaar en Drenth Bert Jan Lindeman, hij won de Ster van Zwolle.
Mooie koers met 5 oud winnaars, er zal veel strijd worden geleverd op de Drentse keien en de VAMberg.

De VAMberg

De VAMberg is niet alleen vernieuwd, ook het laatste stuk is nu aangepakt maar ook de parkoersen zijn andersom.
De rensters en renners nemen niet meer de oude hoofdpoort maar komen steeds van onder, dus oostkant, de berg op. 3 wedstrijden nemen direct de Dalingpoort, alleen zondags neemt de Energiewacht Dwars door Drenthe eerst ingang Fietspad en daarna nog 2 keer de Dalingpoort.
Molecaten Drentse 8 geen VAMberg
Boels Rental Wereldbeker ´s morgens al de Dalingpoort daarna nog 3 keer
Albert Achterhes Pet profronde  neemt zelfs 2 keer de VAMBerg via de Dalingpoort en ´s middags nog 3 keer
Novilon Eurocup neemt direct de Dalingpoort
Energiewacht Dwars door Drenthe eerste keer ingang Fietspad en daarna 2 keer de Dalingpoort.

Neutrale wagens:

In elke koers moeten minimaal 3 neutrale wagens dienst doen.
Bij de dameswedstrijden hebben we reeds een aantal jaren het Italiaanse neutralewagens team: Team Cambio Ruote die met 3 wagens aanwezig zal zijn.
Bij de profs is op zaterdag en zondag Wielerauto Borculo met 3 wagens aanwezig.
Ook zullen neutrale motoren aanwezig zijn beschikbaar gesteld door Broekhuis Autos.

Ambulance:

Ambulance Event Service

Bussen:

VIPbussen worden verzorgd door Lanting reizen op donderdag 13 maart rijden er 3 bussen en drie gastenwagens, zaterdags rijden er negen bussen en 5 gastenwagens en zondag rijden er 5 bussen en 2 gastenwagens. Op zaterdag zal een extra VIPbus rijden voor de UCIdelegatie.

Albert Achterhes Toerversie

Ook dit jaar weer een Albert Achterhes Toerversie. Er is een mogelijkheid om te kiezen uit 3 afstanden t.w. 65, 90 en 120 kilometer. Op zaterdag 15 maart, voorafgaand aan de wedstrijden, zullen naar verwachting tussen 07.30 en 09.00 uur vele enthousiaste toerders vanuit theater en congrescentrum De Tamboer  starten voor hun afstand en de strijd aangaan met de VAM-berg en de keien..
In samenwerking met de Toerclub De Peddelaars wordt deze toertocht georganiseerd.  Ook zal dit jaar weer een groot gedeelte van de opbrengst worden geschonken aan een goed doel. Dit doel is dit jaar voor Drentse ziekenhuizen en Zorgcentrum Aleida Kramer in Coevorden afdeling Alzheimer.

Wagenpark

Evenals in voorgaande jaren stelt Broekhuis Auto’s opnieuw nagenoeg het complete wagenpark voor de ronde beschikbaar. De organisatie heeft ook enkele maanden de beschikking over een Skoda Rapid die beschikbaar is gesteld door Broekhuis Autos. Ook stelt Broekhuis ± 6 neutrale motoren beschikbaar.

Mercedes-Benz stelt een VIPtrailer beschikbaar en Wensink Mercedes  4 autos.

Toyota Ruyne stelt 2 organisatiewagens beschikbaar.

De bezemwagens zijn van Techniko uit Ekehaar, Connexxion Taxi Service uit Hoogeveen, en Energiewacht Assen.

TVuitzending

De NOS zal in samenwerking met RTVDrenthe een rechtstreeks verslag uitzenden van de Worldcup Boels Rental Ronde van Drenthe. De uitzending begint om ±14.00 uur. Na de huldiging van de rensters zal worden overgeschakeld naar de Albert Achterhes !Pet Profronde die tot en met de finish live wordt uitgezonden.
De uitzending wordt door de NOS op de satelliet gezet en op internet, in 2013 werd door 21 landen de uitzending overgenomen. De zendtijd wordt beschikbaar gesteld door RTVDrenthe en de uitzending is te zien op RTVDrenthe en evt. op de site van RTVDrenthe www.rtvdrenthe.nl. Ook via internet te volgen.

Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Marketing Drenthe en SNN.
De rondes van Drenthe worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, gemeenten, politie en sponsoren en meer dan 500 vrijwilligers

Hotels

In de periode 9 maart tot en met 17 maart heeft de organisatie totaal 948 hotelkamers gereserveerd, allemaal in Drenthe, verdeeld over 20 hotels en 1 vakantiepark (Kuierpad). De kamers worden veelal door 2 personen bezet.
De topper is 14 maart met een reservering van 347 kamers.

Tot 13, 15 en 16 maart en veel leesplezier met onze prachtige Ronde van Drenthekrant die natuurlijk door !Pet Hoogeveensche Courant weer zeer goed verzorgd is en die morgen, 12 maart in een groot gedeelte van de provincie huis aan huis zal worden bezorgd.

woensdag 12 maart 2014