Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Oud-winnares Loes Markerink nieuwe assistent koersdirecteur Ronde van Drenthe

In 2006 won ze één etappe en schreef ze ook het eindklassement op haar naam in wat toen nog de driedaagse Ronde van Drenthe was. Eind 2010 hing ze haar racefiets aan de spreekwoordelijke wilgen, tegenwoordig is ze werkzaam als fysiotherapeut in Deventer.

Samen met oud-renster Christine Mos uit De Wijk wordt Loes Markerink (Delfzijl, 1985) klaargestoomd, om op termijn, als wedstrijdleider in de Ronde van Drenthe het stokje van Jan Nijmeijer over te nemen. Mos deed de afgelopen editie al de nodige ervaring op, voor Markerink wordt het de eerste keer dat ze in de wagen van de koersdirectie gaat plaatsnemen. En dat is best een vreemd idee.

“Een koers beleven vanaf de achterbank van een auto is iets waar ik me nu nog niet goed een voorstelling van kan maken”, zegt Markerink . “ Toen Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe me benaderde hoefde ik niet lang na te denken. Ik vind het echt een eer om samen met oud-collega Christine Mos zo’n belangrijke rol in de leiding bij één van de mooiste vrouwenkoersen van de wereld te mogen spelen.”

De zege in de Ronde van Drenthe beschouwt ze, naast de wereldtitel op de weg bij de junioren in 2003, als één van de hoogtepunten in haar carrière. Markerink weet nog precies hoe ze destijds de overwinning greep. “Voorin zitten, altijd voorin zitten, daar draait het om in Drenthe. Zorgen ook dat je niet plotseling door de wind verrast wordt en in de eerste waaier de VAM-berg op knallen. Zo simpel is ‘t. Het kon me bovendien niet nat en guur genoeg zijn. De Ronde van Drenthe is gewoon een supermooie wedstrijd!”

Naast haar baan als fysiotherapeut, gespecialiseerd in ‘dry needling’,  is de inwoonster van Schalkhaar inmiddels ook moeder van een jonge dochter. Voor de racefiets heeft ze niet meer zoveel tijd. Wel organiseert ze, samen met oud-renster en huidig bondscoach bij de junior-vrouwen en assistent-bondscoach paracycling Loes Gunnewijk, op onregelmatig tijden wielertrainingen onder de naam ‘Loes& Loes Fietsclinics’.

“ Dan leer je onder andere in welke versnelling je het beste kunt fietsen, hoe je makkelijk schakelt, het beste in een groep fietst en hoe je een training opbouwt. Tijdens de training is er ruimte om specifieke vragen te stellen over voeding, kleding of alles wat je wilt weten over het vrouwen wielrennen”, aldus een enthousiaste Markerink.

Ze verheugt zich op haar terugkeer in het damespeloton tijdens de Ronde van Drenthe. “Koersdirecteur Jan Nijmeijer is een ervaren man en hij zal Christine Mos en mij er ongetwijfeld wel doorslepen. Tijdens de Ronde van Frankrijk kom je als wedstrijdleider misschien wat vaker in beeld maar het vooruitzicht om in de toekomst in Drenthe, staande in de auto, de touwtjes in handen te mogen hebben, geeft me nu al kippenvel!”

De Ronde van Drenthe staat in 2019 voor zondag 17 maart op de wielerkalender. Het wordt een speciale editie want het is precies zestig jaar geleden dat de ronde voor de eerste keer werd verreden.