Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Oekraïense vluchtelingen dankzij Ronde van Drenthe onder de pannen

De organisatie van de Ronde van Drenthe heeft de opbrengst van de jaarlijkse goede doelenactie aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Hoogeveen geschonken. Niet alleen dankzij een geldelijke gift (in de vorm van waardebonnen), die bij de Jumbo-supermarkten kan worden besteed aan boodschappen, maar ook in de vorm van ‘culinaire ondersteuning’.

In de Pesserhof, de voormalige Huishoudschool aan de Pesserstraat in Hoogeveen, kreeg burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen donderdagmiddag voor enkele duizenden euro’s aan pannen aangeboden. Op deze locatie worden direct na Pasen de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Zij zullen zoveel mogelijk zelfvoorzienend moeten zijn en dus ook zelf gaan koken. Dankzij de actie van de Ronde van Drenthe beschikken ze nu over ruim voldoende bak-, koeken- en hapjespannen. Niet alleen voor de locatie Pesserhof maar ook voor de andere opvangplekken in Hoogeveen.

Voorzitter Femmy van Issum van het Drentse wielerevenement had werkelijk stad en land afgebeld  om aan voldoende inductiepannen te komen. Burgemeester Loohuis prees de schenkers door op te merken dat juist de Ronde van Drenthe veel meer doet dan alleen maar wielerwedstrijden organiseren. Zelfs als dat binnen een half jaar tweemaal moet gebeuren heeft de organisatie naast de blik op sport ook altijd oog voor de rest van de maatschappij. Die betrokkenheid wordt al vele jaren vormgegeven dankzij verschillende acties voor b.v. de ziekenhuizen in de regio. 

De vrijwilligers in de Pesserhof bereiden zich voor op een warm welkom voor de Oekraïense vluchtelingen. Bijna letterlijk want Van Issum had voor alle tijdens de bijeenkomst aanwezige vrijwilligers een ‘warme hand’ in de vorm van een ovenwant meegenomen. Na afloop van de laatste editie van de Ronde van Drenthe bleek er nogal wat penne, Italiaanse pasta, te zijn overgebleven. Ook die voorraad staat nu in de keuken van de huishoudschool te wachten op afnemers. Tenslotte mocht burgemeester Loohuis ook nog een vers soeppakket in ontvangst nemen omdat Van Issum zich nog even had verdiept in de  ‘Oekraïense keuken’ die voor een belangrijk deel bestaat uit het bereiden van stevige maaltijdsoepen.

De Pesserhof is met plaats voor honderd vluchtelingen één van de grootste opvanglocaties die in Hoogeveen in gereedheid wordt gebracht. Op dit moment worden er elders in Hoogeveen ongeveer dertig Oekraïners opgevangen. Er is nog steeds behoefte aan ‘extra handjes’ en daarom is de gemeente nog op zoek naar vrijwilligers die b.v. als ‘buddy’ van een vluchteling willen optreden. Mailen kan met: oekraïne@hoogeveen.nl

 

Vrijwilligers opvanglocatie Pesserhof en burgemeester Loohuis klaar om te koken. Voor hem staat, met pakken penne,

Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe.

Foto: Kim Stellingwerf

Burgemeester Loohuis kijrgt kookles van Femmy van Issum

Foto: Henk akse

Overzicht bijeenkomst Pesserhof.

Foto: Henk Akse