Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Nieuwsbrief oktober 2021

 

Ronde van Drenthe 2021

Mediasponsor RTV Drenthe – Heli Holland – NEP – Eurosport – NOS – Dagblad van het Noorden en Regiokranten. De Rondes werden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe en de  gemeenten  Assen, Hoogeveen, Emmen, De Wolden,  Midden-Drenthe,  AA en Hunze, Borger-Odoorn, Tynaarlo, Coevorden, Westerveld, Noordenveld en natuurlijk onze ± 200 trouwe sponsoren, begunstigers en vrijwilligers.

Terugblik wielerweekend
Het bestuur van de Ronde van Drenthe bedankt eenieder die zijn of haar steentje heeft bijgedragen en voor de  tomeloze energie die hierin gestoken is.
Dit was een zeer grote uitdaging wat niet zo maar tot stand is gekomen. We zullen eerlijk zeggen voor de streep was het top met heel veel complimenten. Achter de streep was het voor velen een heel zware klus met zweet en tranen.  De hele Ronde van Drenthe lag immers op z’n kop. Meerdere malen, zelfs negen maal, gingen de parkoersen over de kop. Wegopbrekingen in verband met subsidie o.a. in Borger-Odoorn, Emmen en Hoogeveen.

De politiebegeleiding was ingekrompen en zijn een ander systeem gaan rijden. De Ronde van Drenthe motorbrigade en de verkeersregelaars hebben een systeem opgezet, waar de politie zeer content mee was. Het liep zo goed dat er zelfs top werd gereden.  In de weken voor onze wedstrijden was er al over de Muur van Emmen gereden en de politie vroeg ons voor meer inzet van circa 25 verkeersregelaars. De Ronde van Drenthe heeft een groot vrijwilligerskorps op onkostenbasis, maar dat is niet onuitputtelijk. De politie wilde gelijke parkoersen en onze parkoersbouwer heeft het parkoers van de profronde aangepast aan het parkoers van de Women’s WordTour. In Borger was er een groot probleem, maar de oplossing kwam door over het parkeergedeelte van het busstation te mogen rijden. Met dank aan het Openbaar vervoer, de heer de Groot,  voor zoveel meedenken in dit Coronajaar. Het parkoers in Hoogeveen kostte veel hoofdbrekens, maar door de inzet van de start- en finishploeg, verkeersregelaars en beveiliging is alles op rolletjes verlopen.

Covid 19
De Ronde van Drenthe 2020 gaat de geschiedenis in als het eerste grote evenement in Nederland die door de Corona maatregelen (Covid 19) afgelast werd. Een vervelende tijd volgde tot maart 2021. Weer geen doorgang. Op veler verzoek heeft het bestuur toch besloten om de wedstrijden in oktober 2021 te houden, weliswaar door te gaan met vele beperkingen en troubles, maar het is toch door gegaan.

Minder gasten konden uitgenodigd worden. Gelukkig was er veel life TV. Er moesten mondkapjes in  de bussen gedragen worden en er is veel op GR-code en testbewijs gecontroleerd.  

In het stadhuis van Assen mocht een beperkt aantal gasten uitgenodigd worden evenals bij de gelegenheden die de enkele bussen aandeden. Onze dank gaat vooral uit naar de gemeente Assen, de gemeente Westerveld en de finishplaats gemeente Hoogeveen. Ook een grote pluim voor hotel restaurant Wesseling/De Brink – hotel restaurant de Wapser Herberg – restaurant Frederikshaven – restaurant de Riete en Pannenkoekenhuis De Zaagkoele in de gemeente Westerveld. Hotel restaurant de Oringermarke in Odoorn, de gelegenheid op de VAMberg waar de verzorging hoogtij vierde. Hier was de verzorging van  de VIPruimte van de Lugt en Nijloos Evenementen, hotel restaurant YuMe Hoogeveen, La Brochette, Maron en het Schippershuus Hoogeveen. Onze vrijwilligers werden verrast door Happy Grill uit Pesse.

Er waren veel complimenten van teams, gasten, jury en media voor zoveel gastvrijheid en er werd dan ook verschillende keren gezegd: “dat is nou Drenthe” en dat voelde weer als vanouds en de hoop is dat toch de oude tijd weer om de hoek komt kijken. Al houden we ons hart vast dat alles zo verandert en dat doet pijn.

Drentse acht van Westerveld (vrijdag 22 oktober 2021)
Donderdag 21 oktober vonden de laatste voorbereidingen plaats, slecht weer om over de vrijdag maar niet te spreken. De dames werden gewoon gegeseld door wind en regen. Het was hondenweer en dat waren we niet gewend in de gemeente Westerveld. Het Ronde van Drenthe weekend begon altijd met mooi weer en het was nu net andersom. Toch werd het een prachtkoers in de Drentse Acht met een mooie winnares, Chantal Blaak die jarig was en zichzelf een verjaardag cadeautje gaf.  Ze kreeg de extra naturaprijs, een kinderfietsje van de firma Reiber die ze met een grote lach aan haar nichtje schonk.  Ook de gasten genoten. De politie en onze verkeersregelaars en motorbrigade waren enthousiast over de samenwerking. Wat kun je als bestuur nog meer wensen.

’s Avonds in de Magneet, die van alle gemakken was voorzien, vond de ploegenvoorstelling van de dames van de Miron Women’s WorldTour plaats, die coronaproef gehouden werd met schermen en een speciale ingang waar de ploegen zich goed aan hielden. Het presentje na afloop (een ovenwant en stroopwafels) viel bij iedereen in de smaak. Dank aan het personeel  van de Magneet voor hun vele inzet. De foto’s hebben we al ontvangen en die zullen in de fotoboeken van 2020-2021 goed staan.

De eerste dag sloot voor de organisatie om 22.00 uur. De hotels waren tevreden en de ploegen waren binnen. Hotel Villa Nova uit Zorgvliet zat alleen nog op één ploeg te wachten. De jury en organisatie hoorde op het laatste nippertje dat de ploeg niet kwam en de consequentie hier van is in behandeling.

De Miron Women’s WorldTour (zaterdag 23 oktober 2021)

Zaterdag 23 oktober begon meteen goed, alleen de wind ontbrak nu en de Ronde van Drenthe verlangt dit wel als waaierklassieker. De start in Assen was ontspannen met de Markt op de achtergrond. De gemeente Assen had Coronaregels ingesteld. Deze regels werden tot in de puntjes uitgevoerd. Iedereen die het stadhuis betrad, werd gecontroleerd door het meldpunt van de Ronde van Drenthe. Van tevoren was afgesproken twee touringcars met gasten met een speciaal VIPpolsbandje van onze hoofdsponsor Miron Violetglass. Onder het genot van de koffie, krentenwegge en Drentse turf genoot men van de Ronde van Drenthebeelden uit het goede verleden van de Ronde van Drenthe. De gasten werden met een toespraak  van de sportwethouder Bob Bergsma verwelkomt waarna ieder naar buiten ging voor de voorstelling van de Miron Women’s WorldTour op het mooie RTVDrenthe podium. Met een lekker zonnetje, de Markt en het vele publiek was het behoorlijk druk. Wel heeft de gemeente Assen er voor gezorgd, dat het publiek dat bij de gasten bleef staan op corona was gecontroleerd. Alle lof hiervoor.

De koers was spannend. De organisatie was benieuwd of het nieuwe parkoers zou voldoen. Na enkele valpartijtjes en een ziekenhuisbezoek met hechtingen in de ellenboog is alles goed verlopen. We hebben inmiddels gehoord dat dit weer de goede kant op gaat. Beterschap van de Ronde van Drenthe toegewenst. Op de VAMberg stond de VIPwagen van de Lugt, het scherm van Holiday en de snackwagen voor ieder wat wils. De VAMploeg had alles goed voor elkaar en ook daar was tevredenheid. De gasten konden kiezen om op de VAMberg de laatste rondjes te blijven volgen of mee naar de finish te gaan. Circa 20 gasten zijn gebleven en konden later met de extra bus, nadat ze op het scherm de finish hadden meegemaakt, naar Hoogeveen. Ook hier alle lof.

De finishstraat was dit jaar, met driehonderd meter voor de finish en honderd meter na de finish met extra dranghekken met sledepoten beveiligd.  Dit is een verplichting van de UCI. Dit naar aanleiding van de Poolse valpartij. De finish was spannend met een mooie winnares Lorena Wiebes van het team DSM die de gehele Ronde de strijdlustigste was met o.a. Floortje MacKaij. Wiebes versloeg Elena Cecchini  van het team SD Worx en Eleonara Gasparrini van het team Valcar. Ook de vijfde, zesde, zevende en achtste prijs ging naar het team van DSM. Je hoeft niet te vragen hoe tevreden zij waren.

De beste Noordelijke renster was Lonneke Uneken op de negentiende plaats maar dat wil niets zeggen. Marianne Vos, drie keer winnares van de Ronde van Drenthe was de eerste keer hier achtste. Er glooit een lichtje aan de horizon voor Lonneke. De huldiging had vertraging door de winnares van de tweede plaats. Misschien was het team SDWORX teleurgesteld over de tweede plaats. Laten we dat maar geloven.

Het was jammer van de vertraging en ook de jury was hier niet blij mee. Een hint: zorg dat je op tijd bij de huldiging komt bij de Ronde van Drenthe. Het is wel de moeite waard met de mooie naturaprijzen in deze Coronatijd.

Veel lof van velen, een fijne samenwerking met politie, ook het publiek was met dit mooie weer over het hele parkoers met velen aanwezig en er werden prachtige beelden van Drenthe over de hele wereld uitgestrooid. Dat is Drenthe. Iedereen ging tevreden huiswaarts, alleen in de VIP-tent ging men nog een poosje gezellig door. De gasten gingen met een goed gevulde goody bag in de mooie tas van onze hoofdsponsor Miron Violetglass naar huis. Dit gold niet voor de vrijwilligers, zij moesten nog volop aan de bak en voor de horeca werd het erg druk wat toch  perfect verliep.  

Om 17.00 uur ging de permanence MFC De Magneet open en het huisorkest Toet en Bloaslust verwelkomde eenieder met vrolijke klanken. Het Multi Functioneel Centrum de Magneet had alles goed voor elkaar. Juryvergadering met buffet, speciale opgang voor de pers. Een pracht entourage voor de ploegenvoorstelling  van de profs van de zondageditie wat jammer genoeg door de Coronaregels niet goed uit de verf kwam.  Ook hier werd met schermen gewerkt en afstand gehouden.  Een extra opsteker was de pers uit Duitsland die hiervoor zelfs drie dagen over gekomen was en meteen zei: wir kommen wieder nächstes Jahr.

De organisatie had met de ploegen een tijdschema van tevoren afgesproken wat in goede aarde viel. Ploegen konden nog even wat drinken en een hapje nemen wat veel ploegen ook gedaan hebben. Het was een gemoedelijke sfeer en iedereen hield zich aan de regels. Het presentje dat werd uitgereikt aan de renners viel in goede aarde bij de mannen. 

Om 22.00 uur sloot de permanence, een special bedankje voor Wim en de Horecaploeg was wel op zijn plaats.

Albert Achterhes Profronde (zondag 24 oktober 2021)
Zondagmorgen was voor velen weer vroeg uit de veren want ook de toerversie reed over twee dagen. Het was even wennen. De Ronde van Drenthe was gewend, dat de Women’s WorldTour en de Profronde op dezelfde dag verreden werden. De toer ging daarvoor van start ging ’s morgens. Nu moesten er twee dagen lunchpakketten gemaakt worden, de toerorganisatie moest vroeg  uit de veren en dat in Coronatijd.

Ook de weersomstandigheden waren anders. Was het vrijdag nog slecht weer, zaterdag goed, zondag spande de kroon met een heerlijk zonnetje op de vroege morgen en zo zat de sfeer er bij de Magneet er meteen goed in. De muziek speelde weer als vanouds al was het voor hun ook hun eerste optreden in Coronatijd. En dat drie dagen achter elkaar. Petje af voor ons huisorkest, Toet en Bloaslust, al vele jaren. De eerste toerders startten om 07.30 uur en de handbikers om 08.30 uur. Ook die hadden er zin in om twee dagen achter elkaar te fietsen.

Ook in Assen begon de dag vroeg voor de startploeg uit Hoogeveen en die was blij verrast voor de grote inbreng van de gemeente Assen. De startplaats was uitstekend dit weekend, in het centrum van Assen voor het Stadhuis. Ook stond het mooie podium van RTVDrenthe al weer klaar. De goede afzetting en de gastvrije ontvangst in het Stadhuis, het Wielerhome en restaurant de Bakker en de Schenker. Het heerlijke herfstweer deed de rest.

Het startschot werd door burgemeester Marco Out om 11.59 uur gegeven die de wielersport (zelf een goede wielrenner) op zijn duimpje kent en niet in een gastenwagen, maar bij Allard Engels (twee keer winnaar Ronde van Drenthe en nu ploegleider van Volker Wessels) in de auto meereed.  Jammer voor de koers dat de wind ontbrak, maar door het vernieuwde parkoers werd het een prachtkoers. Het was een heel andere koers. We waren gewend in het voorjaar een kale koers, geen blaadje aan de bomen, maar nu met prachtige herfstkleuren en nog volop groen al lagen er wel veel bladeren op de wegen. Prachtige beelden uit ons mooie Drentse land.

Dat is OOK Drenthe. Het parkoers was negen keer op de schop gegaan en heeft veel hoofdbrekens gekost. Het bestuur bedankt eenieder die hier zijn of haar steentje heeft bijgedragen. Het was een hele klus maar het is gelukt. Er werd geknokt voor iedere prijs. De Drentse sprintprijs was aangeboden door de gemeente Emmen. De VAMbergprijs door gemeente Midden-Drenthe en Attero, de keienprijs door de gemeente Borger-Odoorn en de jongerenprijs door de gemeente Assen. De Actiefste renner door de gemeente Hoogeveen en de winnaar van de koers kreeg de trui van de Provincie Drenthe aangeboden. De eerste Nederlandse renner kreeg van Novilon een prachtig vloerpakket. De Ronde van Drenthe staat bekend door de mooie naturaprijzen. Een extraatje voor de renners en rensters. De rugnummers waren bedrukt met de provincie Drenthe, gemeente Assen en gemeente Hoogeveen. Het werd een spannende strijd door de teams van Wanty (bekend van giro, Tour de France etappe overwinningen). Een combi van Jumbo Visma (Dylan Groenewegen) en het procontinentale team van Vlaanderen.

De overwinning ging niet naar het WorldTeam Wanty maar naar het procontinentale team van Vlaanderen met name Runne Herregodts (studerend voor arts) en hij werd overtuigend winnaar van de Albert Achterhes Profronde van Drenthe 2021. Hij stond glunderend met het shirt van de Provincie Drenthe op het podium want dit was zijn eerste grote overwinning en nam alle tijd voor de pers. Tweede werd Andrea Pasqualon van Wanty. Wanty is de Ronde van Drenthe al vele jaren trouw. Ze begonnen hier als continentaal team, werden ProContinentaal en zijn nu op het hoogste level WorldTeam. Wij zijn dan ook trots dat Wanty de Ronde van Drenthe trouw blijft en hopen ze het volgend jaar weer aan de start te zien net als Vlaanderen en Jumbo-Visma.

Voorbereidingen 2022
Over inschrijvingen gesproken! We kunnen nu wel een hele week organiseren.  Zoveel teams hebben zich nu al ingeschreven, maar of dit mogelijk is in coronatijd is de vraag. Ondanks de onzekerheid over corona, zijn wij al weer bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar maart. Zo moeten  vergunningen drie maanden voor de wedstrijden bij de gemeenten worden aangevraagd, dat is medio december. We hopen dat we op ieders steun mogen rekenen om deze mooie Ronde van Drenthe in het leven te houden. De wereld is aan het veranderen, veranderen we mee?

In het weekend was volgens politie en jury veel publieke belangstelling en de koersen waren top. De organisatie vond het jammer, dat er minder gasten uitgenodigd mochten worden, maar hebben veel begrip ontvangen wat ons gesteund heeft in deze moeilijke tijd. Laten we samen proberen de 60ste Ronde van Drenthe te halen in 2023 in een mooie tijd zonder troubles. Laten we vooruit kijken naar iets moois maar dan samen.

Actie ziekenhuizen
De actie voor de afdeling COVID Drentse ziekenhuizen blijkt een succes te worden. Donderdag 25 november bezoeken we het Scheperziekenhuis / Bethesda en zullen het COVIDpersoneel in het zonnetje zetten evenals op 29 november het COVIDpersoneel van het Wilhelminaziekenhuis in Assen. Tevens gaan we donderdag 2 december de kindjes van het Beatrix Kinderziekenhuis UMCG verblijden. De actie werd door de toer en de gasten bijeengebracht. Omdat voor de tourders geen verkeersregelaars nodig zijn hebben zij wel de MUUR van EMMEN kunnen rijden.

Hieronder de uitslag van de  winnende nummers:

  • Handdoeken Ronde van Drenthe rood: 131, 310, 6028 
  • Handdoeken Ronde van Drenthe zwart: 40, 6066, 114
  • Handdoeken Ronde van Drenthe wit: 6065, 199, 298.
  • Rugnummers van de voorinschrijvers van de toer: 253, 266, 284

De winnaars kunnen voor 15 december a.s. contact opnemen  met telefoonnummer 06-53738808

Bedankt
Dank aan allen die een steentje hebben bijgedragen. We willen niemand vergeten, maar onze dank is groot. Toch willen we een uitzondering maken voor onze vrijwilligers die in deze tijd extra in het zonnetje gezet moeten worden, want het was voor hun een zeer moeilijke en zware klus, nu in deze Coronatijd.

ALLE LOF MENSEN MEER KUNNEN WE NIET ZEGGEN. DE GEZAMENLIJKE SCHOUDERS HEBBEN HET WEER GEKLAARD WAARVOOR NOGMAALS ONZE DANK.

We wensen u allen een fijne Sinterklaasavond  en tot de volgende Nieuwbrief in december.

Namens het bestuur

Femmy van Issum        

Voorzitter