Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Hoofdrol voor Rick Ottema maar winst voor Belg Dries van Gestel

De 59e editie van de Albert Achterhes Profronde van Drenthe is zondag gewonnen door de 28-jarige Dries van Gestel. De renner uit de Belgische Kempen stond wat overwinningen betreft alweer een tijdje droog. Zijn laatste zege behaalde hij in 2017. Dit prille seizoen presteert hij uitstekend. Na ereplaatsen in Le Samyn en Kuurne-Brussel-Kuurne won de Belg de Ronde van Drenthe op basis van slimheid.

“Jumbo-Visma was met twee renners vertegenwoordigd in de laatste kopgroep”, doet Van Gestel zijn verhaal. “Ik merkte dat zij weinig vertrouwen hadden in een sprint omdat ze demarreerden. Zowel Roosen als Van Dijke was al een keer gegaan, dus ik besloot dat het mijn beurt was om aan te vallen toen die gaten waren dichtgereden. Toen  ik hoorde dat Hofstetter niet meer fris was nam ik op een rotonde alle risico, keek achterom en zag dat iedereen kapot zat. Ik had alleen een gaatje en ben vol doorgegaan. De laatste kilometer was nog erg pittig met wind tegen, maar gelukkig had ik nog over. Met 400 meter keek ik achterom en zag ik dat de zege binnen was”, aldus winnaar Dries van Gestel.

Al na zo’n twintig minuten koers ontsnapten drie renners. De Nederlanders Jasper Schouten, Sven Burger en Rick Ottema kregen de eerste uren van het peloton alle ruimte. Hun maximale voorsprong bedroeg op een bepaald moment 5.30 min. Groninger Ottema van Metec-TKH Continental Cyclingteam p/b Mantel had er duidelijk zin in. Hij bleef na de eerste drie beklimmingen van de VAM-berg van het aanvalstrio alleen voorop. In de slotfase moest hij toch z’n tol betalen voor zijn vlucht van bijna 140 km en liet zich door een eerste kopgroep inrekenen.

Na de vijfde en laatste beklimming van de VAM probeerde Team Jumbo Visma met verschillende demarrages de rest van de koplopers te slopen maar moest uiteindelijk toch passen toen Dries van Gestel de benen nam en niet meer achterhaald kon worden. Tweede, op ruime afstand van de winnaar, werd de Hongaar Barnabás Peák van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux en als derde eindigde Hugo Hofstetter, Frans wielrenner die voor Arkéa Samsic uitkomt. Hofstetter is dankzij zijn derde plek in Drenthe ook de nieuwe leider in het regelmatigheidsklassement om de Exterioo Cycling Cup. Rick Ottema zag zijn goeie rijden o.a. beloont woorden met de prijs voor de meeste strijdlustige renner.

De Albert Achterhes Profronde van Drenthe wordt volgend voorjaar voor de zestigste keer verreden. De jubileumeditie zal ongetwijfeld door de dochter van de oprichter Albert Achterhes, Femmy van Issum, worden aangegrepen om er een onvergetelijk evenement van te maken.

 

Dries van Gestel wint de 59e Profronde van Drenthe - foto: Jochem van de Weg

Erepodium Profronde van Drenthe 2022 - Foto: Sjoerd Looijenga

Rick Ottema soleert op de VAM-berg - Foto: Sjoerd Looijenga