Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Gevaarlijke Keienstroken VAM-berg worden deze week aangepakt

De afdaling van het fietsparcours op de VAM-berg in Wijster wordt deze week aangepast. Daarvoor wordt de bovenste laag van de huidige keien vervangen door grind. Dat moet de route naar beneden veiliger maken. De provincie Drenthe gaat de komende tijd monitoren hoe het gaat.

Voorwaarde dat het nieuwe grind straks mag blijven liggen is dat het wel zorgt voor een goede afwatering. Het water mag volgens gedeputeerde Brink van de provincie Drenthe niet op het fietsparcours terecht komen. "Mocht uit de monitoring blijken dat het grind voldoet, dan passen we dit eventueel volgend voorjaar ook toe op de beklimming van de berg.”

Vanwege de werkzaamheden is het fietsparcours de komende week t/m vrijdag 27 september afgesloten voor fietsers. Over de keien naast de weg ontstond na verschillende ongevallen de nodige discussie. Eind juli ging er een wielrenner onderuit op het parcours. Twee weken later overleed hij aan zijn verwondingen. Tijdens de meest recente Ronde van Drenthe viel de Belgische wielrenster Jolien d'Hoore op de Col in diezelfde afdalingsbocht. Ze hield er een gebroken sleutelbeen aan over.

Voorzitter Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe juicht de extra maatregelen toe.  Eerder gaf ze al aan de keien erg gevaarlijk te vinden. “Ook de jury van de wereldwielerbond heeft bij aan ons aangegeven dat het te gevaarlijk was”, zegt Van Issum.

Foto: Harm van Alst