Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Chantal van den Broek-Blaak wint solo helse 8 van Westerveld

Op haar verjaardag, ze werd vrijdag 32 jaar, liet Chantal Blaak nog maar eens zien hoe goed ze is. Ze heeft inmiddels aangegeven volgend voorjaar met wielrennen te zullen stoppen. Ze vindt het wel mooi geweest en stapt na de voorjaarsklassiekers van de racefiets om plaats te nemen in de ploegleiderswagen van haar team SD Worx. Tot dat moment wil ze de wielerliefhebbers nog wel even tonen hoe sterk en slim ze nog steeds is.

De 8 van Westerveld werd een waaierkoers in de beste Nederlandse traditie. Binnen zeven kilometer na de start kwamen de eerste rensters al in de problemen. Na amper veertien kilometer koers ontstaat er een kopgroep van zestien vrouwen. In die groep zit ook de laatste winnares van de Drentse 8 van Westerveld, de Française Audrey Cordon Ragot. Ook de Australische sprinter en tweevoudig oud-winnares Chloe Hosking is mee van voren. Nederland is goed vertegenwoordigd met tien vrouwen waaronder grote namen als  Chantal van den Broek-Blaak en Lonneke Uneken uit Veendam.

De veertiende editie van de 8 van Westerveld gaat de boeken als een één van de zwaarste ooit. De omstandigheden zijn bar en boos. Bij een temperatuur van amper acht graden wordt het wielerpeloton door slagregens en een koude wind gegeseld. Het zorgt voor veel afvallers. Van de 99 rensters die aan de start stonden haalden slechts 29 de eindstreep aan de brink van Dwingeloo. Door goed samen te werken blijft de kopgroep vooruit. De maximale voorsprong van de koploopsters op de tweede groep loopt in eerste instantie op tot 2.50 minuut en wordt maximaal ruim 4 minuten.

Op 10 kilometer van de meet besluit Chantal van den Broek-Blaak alleen op avontuur te gaan. Haar ploeggenoten in de kopgroep, Lonneke Uneken en Christine Majerus, zorgen er voor dat ze een voorsprong van bijna een halve minuut op de achtervolgende groep pakt. Genoeg om stralend van oor tot oor en met een gezicht vol modder juichend de finishlijn te passeren. Achter Blaak wint het jonge Nederlandse talent Charlotte Kool de sprint van de groep door de Italiaanse Eleonora Gasparini met een banddikte te verslaan.

Beste regionale renster wordt verrassend Mareille Meijering uit Stadskanaal van Team Drenthe. Lieke Nooijen uit Coevorden komt in een tweede groep als 17e over de streep. Janneke Ensing uit Gieten die bezig is aan haar laatste weekend als profwielrenster moest de koers met knieklachten verlaten. Ze hoopt morgen op waardige wijze haar loopbaan af te sluiten tijdens de Miron Women's WorldTOUR Ronde van Drenthe. Of Chantal Blaak in staat is morgen historie te schrijven door de Drentse dubbel te pakken hangt mede van haar verjaardagsfeestje vanavond af.

Foto's: Kim Stellingwerf en Henk Akse

Blijdschap bij Chantal Blaak, Femmy van Issum ziet dat het goed is.

Zo zwaar was 't. Chantal Blaak geeft alles op de keienstrook.

Chantal Blaak soleert door de straten van Dwingeloo.

Afzien in de stromende regen.

Chantal Blaak wint 8 van Westerveld.