Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Belgische winnaar 58e Ronde van Drenthe weet nu wat de VAM-berg is

Winnaar Rune Herregodts had nog nooit de VAM-berg gezien laat staan beklommen. De Ronde van Drenthe kende hij van horen zeggen maar daar is nu verandering in gekomen. Zijn naam staat voor eeuwig op de erelijst.

De 23-jarige Belg van team Sport Vlaanderen – Baloise raakte er na afloop niet over uitgepraat. De Drentse keien waren niet te vergelijken met de hem bekende kasseien. Ze waren veel spannender. Er groeide overal gras op, ze schenen groen uit en soms had het Vlaamse wielertalent het idee dat hij over een bospad aan het fietsen was. De inwoner van Aalst kwam uiteindelijk solo over de meet in Hoogeveen, nadat hij in de laatste kilometers wegreed van medekoploper Adriaan Janssen van team Abloc CT.

Het duo vertrok al na tien kilometer koers, samen met de Duitser Keup. Met zijn drieën bleven ze lang vooruit en reden een maximale voorsprong van dik 4 minuten bij elkaar. Na de eerste passage van de VAM-berg was er van de voorsprong nog maar 1'15" over. De Duitser Keup moest vooraan als eerste passen. Adriaan Janssen en Runne Herregodts gingen na 135 kilometer samen door.

Daarachter probeerden o.a. Coen Vermeltvoort en Jan Bakelants nog iets van de achterstand goed te maken. Bij de laatste beklimming van de VAM-berg moest Jansen zich gewonnen geven en hij viel terug in de achtervolgende groep. Herregodts kwam solo juichend over de finish in Hoogeveen en schreef zo de 58ste Albert Achterhes Profronde van Drenthe op zijn naam. De beklimming van de VAM-berg was opnieuw beslissend gebleken. Uiteraard had de winnaar van de voor hem onbekende klim genoten.

De sprint van de achtervolgende groep werd verrassend gewonnen door de Italiaan Andrea Pasqualon van ‘t team Intermarché – Wanty – Gobert die Dylan Groenewegen van team Jumbo Visma te snel af was. De Keienprijs en de trui voor de meest strijdlustige renner was voor Adriaan Janssen. Voor de 25-jarige Diepenvener was het de allerlaatste koers van zijn carrière. Hij kiest niet langer voor de sport maar voor een maatschappelijk vervolg. De Belgische winnaar Herregodts hoopt volgend jaar maart opnieuw in Drenthe aan de start te staan van de 59e editie van de Albert Achterhes Profronde van Drenthe. In de tussentijd wil hij in eigen land flink reclame gaan maken voor deze bijzondere Drentse wielerwedstrijd.

Foto's: Kim Stellingwerf/Jochem van de Weg

 

De Ronde  van Drenthe in een fraai herfstdecor

Kopgroep op de keien

Winnaar Rune Herregodts

VAM-berg opnieuw scherprechter