Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Annemiek van Vleuten wint Novilon Dames Ronde van Drenthe

Wat een wielerweekeinde voor het team van Nederland Bloeit. De formatie van Marianne Vos domineerde zaterdag en zondag de koers in de Ronde van Drenthe. Ploeggenote Annemiek van Vleuten won gisteren terwijl Loes Gunnewijk zaterdag als eerste over de meet kwam.

Het kon niet op voor Van Vleuten. Donderdag werd ze al derde in de Acht van Dwingeloo en zaterdag eindigde ze in de Univé Wereldbekerwedstrijd als tweede achter Gunnewijk. Gisteren in Dwars door Drenthe kwam voor haar het absolute hoogtepunt in haar nog korte wielercarrière: ze reed vijf kilometer voor het einde weg uit een kopgroep van zes en hield stand tot op de streep. Ian-Yoko Teutenberg eindigde op de tweede plaats, Kirsten Wild werd derde, Marianne Vos vierde. Van Vleuten beleefde een perfect weekeinde: ,,Ik heb na die tweede plaats in de wereldbekerwedstrijd van zaterdag echt het vertrouwen in eigen kunnen gekregen. Prachtig dat het me nu lukt om te winnen.’’ Zaterdag verwachtte iedereen veel van Marianne Vos. De kopvrouw van Nederland Bloeit leidt tenslotte niet voor niets in het algemeen klassement van de wereldbeker. Vos kwam zaterdag echter niet verder dan de vijftiende plaats. Het succes van haar ploeg was er niet minder om want  Gunnewijk en Van Vleuten eindigden als eerste en tweede. Bovendien blijft Vos leider in de wereldbeker. De Italiaanse Giorgia Bronzine legde beslag op de derde plaats. MHet zag er aanvankelijk zaterdag niet naar uit dat een renster van Nederland Bloeit de koers zou winnen want het Cervelo Test Team CWT controleerde na de eerste doorkomst op de VAM-berg het grootste deel van de wedstrijd. Op de eerste kasseien achter Wezup viel het peloton uit elkaar en ontstond een kopgroep van zo’n dertig/veertig rensters waaronder Vos en een andere favoriet, de Zweedse Emma Johansson. Onder aanvoering van Sarah Düster uit de Cerveloploeg voerden de achtervolgers het tempo op en voegden zich bij de kopgroep, die na Wezuperbrug was uitgedund tot 28 rensters. Cervelo bleef de wedstrijd controleren. Verder zaten alle favorieten in de kopgroep. De aanvankelijke voorsprong van twee minuten liep tijdens de tweede passage van de VAM-berg terug naar 1.25 seconden. Daar tussenin, op twintig seconden van de kopgroep, zat Lucinda Brand, maar zij zou geen rol van betekenis spelen.

Opgejaagd

Het koersverloop bleef boeiend. Na een ontsnapping ontstond een nieuwe, kleine kopgroep van zeven personen. Daarbij zat van Vleuten wel, maar Vos niet. De zeven breidden hun voorsprong geleidelijk uit, opgejaagd door een groepje van vier achtervolgers met daarbij ook Gunnewijk. Voor de laatste klim over de VAM-berg bedroeg het verschil nog slechts vier seconden en twintig kilometer voor de eindstreep ontstond de aansluiting. Met een voorsprong van ruim een minuut ging het richting Hoogeveen. Van Vleuten en Adrie Visser probeerden 5 kilometer voor de finish nog weg te komen, maar de vluchtpoging mislukte.  Vlak voor de eindstreep ontsnapte Gunnewijk. Met een lichte voorsprong ging ze de laatste kilometer in en slaagde erin de sprintende Van Vleuten en Bronzini voor te blijven. Een prachtige zege van een renster, die de afgelopen jaren gekweld werd door problemen met haar gebit en daardoor niet goed kon presteren. ,,Wel werd ik hier vorig jaar tweede. Vandaag had ik geen superbenen, maar gaandeweg de koers ging het steeds beter. De basis is goed en ik heb het gevoel dat ik zeker nog kan groeien. Ik kijk nu al vooruit naar het NK en WK.’’ Zaterdag won Gunnewijk voor de eerste keer een wereldbekerwedstrijd. ,,Ik rijd altijd goed in Drenthe. Het is een koers die past bij mij. En we hebben gewoonweg een team dat heel goed draait hetgeen enorm motiveert.’’ Gunnewijk vond het parcours niet te zwaar. ,,Integendeel, het is juist een mooi parcours. Ik had wel wat meer kasseienstroken gewild en er had ook wel een wat hardere wind mogen staan. Maar ach, wat kan mij dat nog schelen, want ik heb gewonnen en daar gaat het om. Ik ben zeer blij.’’

Verslag door: Jan Koers

De top 10

1.       NED       VAN VLEUTEN, Annemiek     3.33'17"        
2.       GER       TEUTENBERG, Ina                  3.33'38"       21"
3.       NED        WILD, Kirsten                        3.33'38"       21"
4.       NED        VOS, Marianne                     3.33'38"       21"
5.       SWE       JOHANSSON, Emma             3.33'38"       21"
6.       GER        DüSTER, Sarah                     3.33'48"       31"
7.       GER        BECKER, Charlott                  3.34'46"       1'29"
8.       AUS        WHITELAW, Vicki                 3.34'46"       1'29"
9.        BEL        VERBEKE, Grace                 3.34'46"       1'29"
10.      NED       VAN DIJK, Eleonora              3.34'46"       1'29"

Alle uitslagen bekijken

Wilt u alle uitslagen bekijken klik dan op onderstaand logo van Romers

zondag 11 april 2010