Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Alles is anders tijdens het komende Drentse wielerweekend

Voor het eerst sinds 1960 staan er geen mannen aan de start van de Ronde van Drenthe en hoewel de vrouwenkoers in ons land nog meer dan die van de mannen onder druk staat rijdt de wereldtop op zaterdag en zondag ‘gewoon’ door onze provincie. Drenthe heeft natuurlijk een naam hoog te houden als het gaat om vrouwenwielrennen.

De Ronde van Drenthe behoorde in 2007 tot de eerste wedstrijden die een wereldbeker status kregen. Tot 2015 bleef de competitie voor de Wereldbeker gehandhaafd en vanaf 2016 ging het verder onder de naam WorldTour. Voorzitter Femmy van Issum heeft zich al die jaren extra ingespannen om het wielrennen voor vrouwen op de kaart te zetten.

Het begon in Drenthe voor de vrouwen in 1998 met de z.g. Novilon Eurocup. De eerste vier edities als ééndagskoers en vervolgens vier edities als meerdaagse koers, bestaande uit drie etappes. Vanaf 2007 werden de drie etappes vervangen door drie ééndaagse wedstrijden die door de Stichting Ronde van Drenthe worden georganiseerd. Maar zo moeizaam als het dit jaar ging heeft de organisatie nog niet eerder meegemaakt.

Buiten gebrek aan politie-inzet heeft dat ook alles te maken met de hoge regeldruk en de daardoor stijgende kosten. Komende zaterdag 9 maart 2024 staat de 15e editie van de Drentse Acht van Westerveld op het programma. I.p.v. het bekende parcours rond Dwingeloo worden er o.a. vanwege strengere milieueisen nu zeven omlopen van zestien kilometer van Ansen naar buurtschap Oostende gereden. Alleen de start en finish zijn nog op de Brink in Dwingeloo.

Op de deelnemerslijst van deze koers staan maar liefst 23 teams aan de start uit o.a. Nederland, België, Engeland, Duitsland, Amerika, Australië en heel opvallend, de Verenigde Emiraten. Onze provincie wordt vertegenwoordigd door een groep jonge beloftevolle talenten die onder de naam ‘Team Drenthe’ vooral ervaring wil opdoen. De Drentse Acht van Westerveld start zaterdag 9 maart 2014 om 13.00 uur op de Brink in Dwingeloo. Na 127 kilometer wordt er, tegen 16.15 uur, ook weer op de Brink in Dwingeloo gefinisht.

 

 

Het karakter van de WorldTour-wedstrijd van zondag 10 maart 2024 is eveneens compleet anders dan anders. De vrouwen rijden vanuit startplaats Beilen de kortste route naar de VAM-berg. Daar rijden ze vijf lokale rondes van 29 kilometer rond en over de VAM. De bedoeling is dat het nieuwe 'Dak van Drenthe', met 63 hoogtemeters, in het parcours wordt opgenomen. De finishlijn is boven op  voormalige afvalberg getrokken. Het is voor de eerste keer dat er gebroken wordt met de traditie om in Hoogeveen te finishen.

Bij de Miron Women’s WorldTour staan zondag 19 topteams aan de start terwijl er 24 mogen starten. Nederland wordt o.a. vertegenwoordigd door het topteam SD Worx met voormalig wereldkampioen Chantal van den Broek-Blaak en Europees Kampioen Mischa Bredewold. De renster uit Amersfoort wist vorig jaar september op deels hetzelfde parcours op verrassende wijze het EK wielrennen voor vrouwen te winnen. Ook voor haarzelf kwam de zege in de landenwedstrijd als een verrassing. Haar ploeggenote en toen nog regerend Europees Kampioen Lorena Wiebes eindigde, ook tot haar eigen ontzetting, als tweede. In tranen liet ze na afloop weten dat ‘het niet allemaal volgens afspraak’ was verlopen.

Komende zondag kan die kater worden weggespoeld als Wiebes voor de 4e keer op rij gaat proberen de  Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe op haar naam te schrijven. Dat zou een unieke historische prestatie zijn waarbij Wiebes opnieuw wordt bijgestaan door ploeggenoot Bredewold maar ook door Femke Markus, Chantal van den Broek-Blaak, de Italiaanse Elena Cecchnini en Christine Majerus uit Luxemburg.

Anniek Mos en Meike Uiterwijk Winkel zullen namens het Nederlandse team GT Krush Rebel Lease de Drentse kleuren verdedigen. Het deelnemersveld bij de vrouwen is wel eens beter geweest. De Ronde van Drenthe zit op de kalender precies tussen twee Italiaanse koersen ingeklemd,  de Strade Bianche en de Trofeo Binda. Dat betekent veel heen-weer-en reizen voor de ploegen. Een aantal daarvan heeft zich daarom voor Drenthe afgemeld. Van Issum is inmiddels met de UCI in gesprek of de volgorde van de koersen ook anders zou kunnen. De wedstrijd in Drenthe zou dan voor, of direct na de Italiaanse wedstrijden moeten worden verreden.    

Vanaf 16.15 uur is de wedstrijd over 158 kilometer live te volgen via TV Drenthe. Publiek is van harte welkom om op de VAM-berg de rensters aan te komen moedigen. Start is om  13.45 uur bij het gemeentehuis van de gemeente Midden-Drenthe in Beilen, de finish wordt rond 17.45 uur verwacht op de Drentse wielerberg bij Wijster.

Lorena Wiebes wint voor de 3e keer in de straten van Hoogeveen - Foto: Kim Stellingwerf

Beeld van de winterse editie van vorig jaar - Foto: Kim Stellingwerf

Anniek Mos - Foto: Team GT Krush Rebel Lease