Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Alberto Ongarato wint Albert Achterhes Ronde van Drenthe

Met behulp van zijn ploeggenoot, de Pool Michel Golas, de ontsnapte Andy Capelle terughalen en hem 30 De 48ste Ronde van Drenthe (in het jaar waarin het wielerfestijn voor de vijftigste keer werd georganiseerd) is zaterdag gewonnen door de Italiaan Alberto Ongarato. In de straten van Hoogeveen was de voormalige meesterknecht van Mario Cipollini en Erik Zabel in de sprint sneller dan Andy Capelle en ploeggenoot Michal Golas. Coen Vermeltfoort finishte als achtste.

Het tempo in de Ronde van Drenthe lag zaterdag erg hoog. Dat kwam met name door de prachtige weersomstandigheden, in combinatie met weinig wind. Ontsnappingen waren er daardoor maar weinig. Lieuwe Westra was één van de weinigen die het vrij vlot in het begin van de wedstrijd al probeerde. Hij vergiste zich echter in de hoogte van een randje op de rotonde en smakte in volle vaart tegen het asfalt. Een sleutelbeenbreuk was het gevolg. Einde wedstrijd voor de Fries, die anders kansrijk voor de eindzege was geweest.

Na ruim 9 kilometer arriveerde het peloton voor de eerste keer op de VAM-berg. In de afdeling ontstond een groep van negentien renners, met onder anderen Raborenner Jetse Bol. De groep bouwde een voorsprong op van maximaal 25 seconden. Met een flinke voorsprong werd de finish in Hoogeveen gepasseerd en werd er richting Zuidwolde gekoerst, maar een groot gat wisten de koplopers nooit te slaan. Nog ver voordat de keienstroken opdoemden, had het peloton de kopgroep weer opgeslokt.

Na de eerste keienstrook, na 90 kilometer koers, arriveerde het peloton in Exloo. Opvallend was met name de positionering van de Raborenners. Vrijwel compleet fietste de ploeg aan kop van het peloton. In de daaropvolgende 40 kilometer met verschillende keienstroken veranderde daar weinig in. Rabo controleerde de koers, hield het tempo hoog en ontsnappingen werden voorkomen. Wel werd het peloton flink uitgedund. Aan de achterkant waaiden er vele renners af, menigmaal werd er lek gereden.

Na 154 kilometer moest de VAM-berg voor de tweede keer worden beklommen. Er ontstond een kopgroep van zeventien renners, met hierin ook Coen Vermeltfoort uit Schuinesloot, de winnaar van twee jaar geleden. Vermeltfoort kreeg twee ploeggenoten mee, waarmee de Rabobank weer heel goed vertegenwoordigd was in de kopgroep. Na de finishpassage in Hoogeveen volgden nog een derde en vierde beklimming van de VAM-berg. Zes renners sloten zich in eerste instantie aan, even later werd de eerste groep nog groter.

Een paar kilometer voor de finish demarreerde de Belg Andy Capelle. Solo fietste hij door de straten van Hoogeveen en hij leek de eindzege op te gaan eisen. Alberto Ongarato weigerde zich daar echter bij neer te leggen en zette de achtervolging in. Mede dankzij ploeggenoot Michal Golas werd Capelle vlot teruggepakt en sprintte Ongarato toch nog vrij eenvoudig naar de ritwinst. Capelle werd tweede, Golas derde. Beste Nederlander was Stefan van Dijk (vierde), Coen Vermeltfoort werd uiteindelijk achtste, waarmee hij wel de snelste Raborenner was.

Verslag door: Henri Scholing

De top 10

1.       ITA    Ongarato, Alberto          4.48'32"        
2.       BEL    Cappelle, Andy             4.48'34"       2"
3.       POL    Golas, Michal                4.48'36"       4"
4.       NED    Van Dijk, Stefan            4.48'36"       4"
5.       ITA    Colli, Daniele                   4.48'36"       4"
6.       ITA    Piechele, Andrea            4.48'36"       4"
7.       BEL    Amorison, Frederic       4.48'36"       4"
8.       NED    Vermeltfoort, Coen       4.48'36"       4"
9.       ITA    Peruffo, Enrico               4.48'36"       4"
10.       GER    Kopp, David                4.48'36"       4"

Alle uitslagen bekijken

Wilt u alle uitslagen bekijken klik dan op onderstaand logo van Romers

zondag 11 april 2010

geef u op voor onze nieuwsbrief twitter