Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Uitslagen 2011

Klik hier om de uitslagen te bekijken van 2011

Profronde van Drenthe 2011 Albert Achterhes 16 april 2011

Toerversie 2011

Albert Achterhes ronde van Drenthe toerversie

Zaterdag 16 april 2011
Nieuw! Start en finish vanuit Theater - Congrescentrum De Tamboer in Hoogeveen
Afstanden 65, 90 en 140 km.

Ervaar voorafgaand aan de wereldbekerwedstrijd voor dames en profronde van Drenthe voor heren hoe het is om de VAMberg en de keienstroken te bedwingen. Voel net als de echte ”wielrenners” het genot van het rijden over deze obstakels.

Routes zijn volledig bepijld. Verzorging bij start/finish en onderweg en attentie na afloop.
Op deze dag heeft u de mogelijkheid om kennis te maken met de “enige” berg in Drenthe. Met het deelnemen aan deze toerversie fietst u over de kuitenbijter die menig wielrenner en -renster in de finale van hun wedstrijd parten heeft gespeeld. U kunt nu zelf ervaren wat het is om deze berg te bestrijden! Voor de deelnemers aan de langste afstand staan daarnaast ongeveer 9 kilometer onvervalste Drentse keien te wachten. Soms kunt u kiezen voor het naastgelegen fietspad; soms is er geen alternatief.
U kunt verder genieten van de mooie provincie Drenthe via mooie fietspaden en rustige binnenwegen.

De organisatie is in handen van de Stichting Ronde van Drenthe in samenwerking met TC De Peddelaars en Tweewielers Luppes & Co uit Hoogeveen.

De starttijd van de 140 km is tussen 07.00-08.00 uur en de andere afstanden tussen 07.00 en 09.00 uur vanuit Theater - Congrescentrum De Tamboer, Hoofdstraat 17 in Hoogeveen. U kunt gratis parkeren op het naastgelegen Prins Mauritsplein.

Onderweg zullen enkele stempelposten worden ingericht. Verzorging bij start/finish is gratis. De andere controleplaatsen rekenen fietsvriendelijke tarieven. Was- en kleedgelegenheid na de tocht is bij start en finish in De Tamboer.

Inschrijfkosten bij voorinschrijving:

€ 12,- per persoon voor teams (minimaal 5 personen);
€ 13.- voor NTFU/KNWU leden;
€ 15.- voor niet-NTFU/KNWU leden

De opbrengst gaat gedeeltelijk naar het goede doelen. Dit jaar is gekozen voor de afdeling oncologie van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen en verpleeghuis Weidesteyn in Hoogeveen.
Met uw inschrijfnummer maakt u tevens kans op een mooie prijs die wordt uitgeloot bij de finishlocatie na afloop van Albert Achterhes  Profronde van Drenthe. De uitslag wordt ook bekend gemaakt op deze site

Website met foto's van de toer

www.bt-foto.nl

Routebeschrijving Toerversie

Aandachtspunten

Geschiedenis van de classic/toertocht

De eerste jaren werd er een Ronde van Drenthe classic verreden. Het parcours werd grotendeels geneutraliseerd afgelegd en de laatste 20 kilometer waren vrij. In 1998 was Anne Knol de eerste winnaar. In 1999 was het Arie Reuring die de afstand het snelst aflegde en in 2000 Rene Koster. In 2001 was er de MKZ-crisis waardoor er geen Ronde van Drenthe en ook geen classic werd verreden.
In 2002 was het podium geheel voor wielrenners van Peddelaars. In 2003 was Niels Bergman de snelste en in 2004 zijn broer Marco en in 2005 was het opnieuw Marco die met de zege ging strijken.

Na contacten met Marketing Drenthe (Drentheplus), het Recreatieschap Drenthe en de Fiets4daagse is besloten om in 2006 een toerversie van de Ronde van Drenthe te organiseren. Dus niet meer een tocht met een wedstrijdelement. De organisatie is in handen van de Stichting Ronde van Drenthe in samenwerking met de TC De Peddelaars uit Hoogeveen.
Jaarlijks wordt er wordt voor een goed doel gereden. In het verleden is een deel van de opbrengst ten goede gekomen aan o.a. Spoedzorgplein Hoogeveen, transportkosten hulpgoederen ziekenhuis Panevezys Litouwen, Mantelzorg Hoogeveen en de Kankerafdeling van het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen.
Verslag Toerversie Ronde van Drenthe 2010
Na de vele voorbereidingen en de nodige aanpassingen aan het parcours, ging de Toerversie van de Ronde van Drenthe, de Drentse hel van het Noorden, eindelijk van start.

Het weer was ’s morgens heel goed. Koud en schraal, maar de zon scheen. Naast een kleine 400 voorinschrijvingen, kwam het door de gunstige weersomstandigheden dat er nog +/- 300 deelnemers bijkwamen door de daginschrijving. Een totaal van +/- 700 deelnemers, waar we zeer tevreden mee zijn. Het was een gezellige drukte in de hal waar de muziek er voor zorgde dat de sfeer er goed in bleef. Af en toe kon je elkaar bijna niet verstaan door de enthousiaste muziek makers.

De route van de Toerversie probeert altijd zoveel mogelijk de route van de echte Ronde van Drenthe na te bootsen, en uiteraard horen hier ook de nodige kasseistroken bij en de VAM-berg.

De route ging direct naar de VAM-berg die van de minst steile kant bedwongen moest worden. Na de smalle steile afdaling ging de route verder richting Tiendeveen en Nieuw-Balinge waar de 1e kasseistrook genomen moest worden. Vlak voor Meppen ging de 65km route ri Westerbork en de 90km en 140km route ging richting Meppen en Aalden. Net na Wezup kregen de deelnemers de 2e kasseistrook voor de kiezen. De 1e controle was in Schoonoord bij Cafe-Restaurant De Haven.

Na de controle werd koers gezet naar de 3e kasseistrook, een zeer vervelende, met veel gaten en losse keien.

Het mooie dorp Orvelte werd ook aangedaan, waarna de deelnemers via Westerbork en mooie landelijke weggetjes bij de VAM-berg aankwamen. Nu moest de VAM-berg van de steile kant genomen worden, met stukken tot maximaal 22%. Een korte, maar vervelende klim. Boven op de VAM-berg was de laatste controle, waar men even op adem kon komen.

Na de VAM-berg was de splitsing van de 140km route. De 65km en 90km gingen direct naar Hoogeveen, maar de 140km ging over het nieuwe parcours ri. Dwingeloo, Rheebruggen naar Oosteinde. Hier werd de mooiste weg van zuid-west Drenthe genomen, de Dr. Larijweg. Een weg met allemaal perenbomen en mooie oude boerderijen. Het laatste stuk werd als zeer zwaar ervaren omdat de temperatuur daalde en de wind aanwakkerde. Hier moest men tegen in beuken, en dan wegen de laatste loodjes echt het zwaarst.

De laatste kilometers gingen weer over het officiële parcours waar ook de wedstrijd langs ging, dus ook een officiële finishpassage.

De verzorging onderweg en bij de start/finish bij Maxx werd zeer op prijs gesteld en de bidon werd als leuke herinnering aangenomen.

De algemene reacties waren zeer goed; een mooie route, zware omstandigheden door de kou en de harde wind en een goede verzorging.
Alle vrijwilligers en deelnemers die er voor gezorgd hebben dat deze Toerversie van de Ronde van Drenthe een succes werd, bedankt en tot volgend jaar.

Jeugdtour

I.v.m. wedstrijden in Emmen zijn er dit jaar geen Jeugdwedstrijden in het kader van de Ronde van Drenthe worden gehouden. Wel zullen in Dwingeloo en Diever op 11 april allerlei jeugdactiviteiten  voor scholen worden georganiseerd.