Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Voorbeschouwing Boels Rental Wereldbekerwedstrijd

Om 11:30 uur is bij theater De Tamboer in Hoogeveen de start van de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen voor de dames: de Boels Rental Wereldbeker Ronde van Drenthe. Het parcours is enigszins aangepast dit jaar. Naast enkele keienstroken waar de koers om bekend staat, wordt ook vier keer de VAM-berg aangedaan. In de slotfase gaan de rensters naar Hoogeveen, waar nog een kleine omloop van 8km wordt genomen. Hierdoor kan het publiek in korte tijd alle wereldtoppers twee keer langs zien komen! Bekijk hier de route.

Vrijwel alle internationale toppers zijn naar Nederland gekomen voor deze eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.. Het sterke Rabo Woman Cycling Team start vandaag nog zonder de geblesseerde Marianne Vos, maar heeft met Lucinda Brand, Roxane Knetemann en Anna van der Breggen nog genoeg ijzers in het vuur. Van der Breggen is teruggekomen van een gebroken heup en zit al heel dit seizoen mee van voren. Zij heeft al een grote overwinning opzak met de Omloop het Nieuwsblad. De oud-wereldkampioene tijdrijden is een renster om rekening mee te houden.

Ook Boels Dolmans Cycling Team heeft een sterk team aan de start. De winnares van de voorgaande editie van de Drenste 8, Chantal Blaak, is weer van de partij. Ook dit jaar is zij weer in goeden doen. Begin deze maand bleef ze het voltallige peloton voor in de eindsprint van Le Samyn des Dames. Verder werd zij vierde in de Omloop het Nieuwsblad en eerder deze week tweede in de Omloop van het Haageland. Daarnaast start Elizabeth Armitstead voor Boels. Vorig jaar won zij de wereldbekerwedstrijd van de Ronde van Drenthe en het eindklassement van de wereldbeker. Ook hardrijdster, en ex-wereldkampioen tijdrijden, Ellen van Dijk start in Hoogeveen. Ook Megan Gaurnier start namens Boels, zij won eerder dit jaar de Strade Bianchi.

Opvallende deelneemster is Kirsten Wild (Hitec Products). Wild reed tot donderdag dit jaar nog geen wedstrijden op de weg, maar was wel uiterst succesvol op de baan. In februari werd zij wereldkampioen scratch en won brons op de omnium tijdens het wereldkampioenschap baanwielrennen op de wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines.

Afgelopen donderdag werd de Drentse 8 van Westerveld gewonnen door de sterke Italiaanse Giorgia Bronzini van Wiggle Honda. Deze ploeg heeft ook meerdere ijzers in het vuur met de snelle Elisa Longo Borghini en de Belgische Jolien d’Hoore. Andere internationale toppers aan de start zijn Emma Johansson (Orica-AIS) de winnaar van de Ronde van Drenthe in 2009, Tiffany Cromwell (Velocio-SRAM), Elena Checchini (Lotto Soudal) en Cloe Hosking (Wiggle Honda).

Lokale kanshebbers zijn er ook. Merijn de Vries (Parkhotel Valkenburg) heeft roots in Drenthe, maar zal waarschijnlijk moeten werken voor haar Drentse kopvrouw Janneke Ensing, die al heeft laten zien sterk te zijn dit seizoen. Andere Nederlandse renners om in de gaten te houden zijn Amy Pieters en Willeke Knol van Team Liv-Plantur.

Moeilijk te voorspellen wie dit jaar de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gaat winnen. Een zwaar parcours, kou en wind in Drenthe en veel toppers aan de start zorgen staan in ieder geval garant voor een spectaculaire koers vandaag!

Bekijk hier de officiële deelnemerslijst.

Bekijk hier de route in RouteYou