Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Spannende Drentse 8 ontsierd door valpartij

Sinds 2007 is het traditie om, op de donderdag voor de wereldbekerwedstrijd van de Ronde van Drenthe, de wielerweek af te trappen met de internationale damesronde Drentse 8. In afwijking tot voorgaande jaren werd er nu uitsluitend in de gemeente Westerveld gereden. De Molecaten Drentse 8 van Westerveld deed gisteren dan ook praktisch alle pittoreske dorpen van de gemeente Westerveld aan. Eerst werd er tweemaal een grote lus door de gemeente gereden langs onder meer Diever, Vledder, Frederiksoord, Havelte en Uffelte. Daarna werd er afgesloten met vier kleine rondes tussen Dwingeloo en Lhee.

De vooruitzichten waren uitstekend. De start op een zonnige Brink in Dwingeloo beloofde een prachtige koersdag. Veel grote namen stonden er aan de start. Het Rabo Woman Cycling team startte weliswaar nog zonder tweevoudig winnaar Marrianne Vos, maar had met Lucinda Brand, Roxane Knetemann en Anna van der Breggen genoeg ijzers in het vuur. Boels Dolmans Cycling Team had naast de winnares van afgelopen jaar, Chantal Blaak, ook wereldbekerwinnaar Elizabeth Armitstead en Ellen van Dijk aan de start staan. Namens Hitec Products startte de snelle wereldkampioen scratch Kirsten Wild, die haar rentree maakte op de weg. Zo was met onder meer Giorgia Bronzini, Elisa Longo Bronghini, Emma Johansson en Annemiek van Vleuten vrijwel de gehele wereldtop aanwezig.

Het tempo van de wedstrijd lag vanaf het begin hoog, maar dit leidde in de twee grote omlopen niet tot grote ontwikkelingen. Met name aan de achterkant van het peloton werd de schade opgenomen. Dames die de Drentse keitjes minder goed verteerden moesten het peloton laten gaan. Pas op de lokale omloop spatte de koers open toen Willeke Knol van Liv Plantur de beslissende demarrage plaatste. Knol kreeg Emilie Moberg (Hitec), Alice Arzuffi (Impa), Heather Fischer (USA), Loren Rowney (Velosio SRAM), Valentina Scandolara (Orica-AIS), Giorgio Bronzini (Wiggle Honda) en Annemiek van Vleuten (Bigla) mee. Deze sterke kopgroep zou onderling gaan uitmaken wie er met de winst van door zou gaan.

“Het plan was om te rijden voor een massasprint voor Hosking,” aldus Bronzini. “Ik moest uitvallen in de kiem smoren, maar toevallig kwam ik in het beslissende groepje terecht.” Sterke teams als Boels en Rabobank hadden de slag gemist en startten een stevige achtervolging. Lange tijd schommelden de verschillen tussen de 20-30 seconden. Pas in de laatste twee ronden werden de verschillen groter. “In het begin werkten we goed samen, pas in de laatste ronden probeerden de dames mij kwijt te raken,” kijkt de snelle Bronzini terug. Knol deed een eerste uitval, maar kon niet wegkomen. Uiteindelijk ging het groepje van acht sprinten om de eindzege.

Helaas werd de sprint ontsierd door een vreselijke valpartij van Loren Rowney, waarbij zij een sleutelbeenbreuk opliep. Een over de boarding hangende toeschouwer was de veroorzaker van deze val. De organisatie van de Ronde van Drenthe is hiernaar een onderzoek gestart en wil achterhalen hoe dit incident heeft kunnen voorvallen. Hun medeleven gaat uit naar Rowney, die inmiddels geopereerd is in het ziekenhuis van Hamburg.

Uiteindelijk was het de snelle Italiaanse Bronzini die de sprint in Dwingeloo besliste, voor landgenote Scandolara en Van Vleuten. Bronzini komt hierin in een mooi rijtje met winnaars in Dwingeloo tussen onder meer drievoudig winnaar Teutenberg, Vos, Hosking en Blaak. Toch overheerste het nare gevoel van de onnodige valpartij in de slotfase. Een flinke smet op een verder mooie en zonnige koersdag. Zaterdag gaat de Ronde van Drenthe verder met de Boels Rental Wereldbekerwedstrijd voor damen en de Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor de heren.   

Klik hier voor de volledige uitslag.

Meer informatie over de Ronde van Drenthe:
- Twitter: @RondevDrenthe
- Facebook: like onze pagina
- Instagram: #RondevDrenthe