Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Jurrie Dokter wint na slimme sprint de allereerste Ronde van Drenthe in 1960

Jurrie Dokter (1936), zoon van een Enschedese fietsenmaker wint ‘in storm en regen’ op zondag 12 juni 1960 de eerste editie van de Ronde van Drenthe. De Enschedese landmeter verrast iedereen in de negen man sterke kopgroep door in de laatste vijftig meter plotseling van een zwaar naar een licht verzet te schakelen.

 

 

Jurrie Dokter in shirt van Ronde van Drenthe - Foto: Jacquest Burremans

Ruim zestig jaar later weet de inmiddels 86-jarige nog precies waarom. ”Dat was een mooie stunt. Ik kon daardoor korter door de bochten en de anderen dachten dat ik juist zwaarder ging rijden en schakelden ook een zwaarder verzet. Toen ze dat door hadden was ik al tientallen meters weg”, zegt Jurrie Dokter aan de keukentafel in zijn Enschedese appartement.

Dokter, die in zijn topjaar 1960 rijdt voor het team van Wielerclub De Bataaf uit halfweg, wint met twee lengten voorsprong op Bert Boom uit Enter en derde finisht Wim Bogers uit Nieuw-Vennep. Slechts drieëntwintig van de ongeveer honderd gestarte renners rijden deze ‘wielerronde voor amateurs en onafhankelijken’ uit. De winnaar denkt nog vaak terug aan die tijd. “De overwinning in de Ronde van Drenthe is één van mijn belangrijkste zeges ooit en ik blijf voor altijd de allereerste winnaar!”

 

Jurrie Dokter toont trots zijn laatste racefiets - foto: Sjoerd Looijenga

Het succes van Jurrie zorgt er voor dat zijn vader, Jurrie senior, racefietsen gaat verkopen onder zijn eigen naam. de naam Jurrie Dokter-Libertas. Uiteindelijk start de fietsenzaak ook met een eigen team onder de naam ‘Jurrie Dokter-Libertas’ en geeft zo jonge renners een kans. Daarmee heeft de familie Dokter bijgedragen aan een gouden periode van het Nederlandse wielrennen. Eén van de renners is b.v. Hennie Kuiper die in 1969 voor het ‘t ‘Dokter-Libertas’ team rijdt en vijf overwinningen behaalt. (dezelfde Hennie Kuiper wint trouwens in 1972 als renner van ’t team Ketting-Didam de Ronde van Drenthe)

Na zijn wielercarrière geeft Dokter bijna alles weg, medailles, bekers, truien en zelfs zijn racefietsen. Jurrie Dokter: “Waarom niet, als ik er iemand anders blij mee kan maken. Een bevriende stratenmaker wilde ook gaan fietsen en die heb ik het shirt van de Ronde van Drenthe gegeven. De overwinningsbeker heb ik nog wel en sinds kort heb ik mijn laatst gebruikte racefiets weer in de opslag staan. Daar doe ik bij goed weer de boodschappen hier in de buurt op. Want een mens moet wel zo lang mogelijk in beweging blijven natuurlijk!”

 

Bij Jurrie Dokter aan de keukentafel - Foto: Sjoerd Looijenga

Hoofdstuk uit het vandaag gepresenteerde Jubileumboek '60 Jaar Ronde van Drenthe'.