Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Belgen domineren in Hoogeveen

Na een zonnige opening van het Ronde van Drenthe weekend in Westerveld donderdag, daar bleek het zaterdag toch echt passend weer voor de ‘Drentse Hel van het Noorden’. In de kou, door de wind en over de keitjes ontsponnen zich twee spannende koersen, waarbij de Belgen Jolien d’Hoore en Edward Theuns uiteindelijk aan het langste eind trokken.

Wereldbeker

De Boels Rental Wereldbekerwedstrijd leek lang een gesloten wedstrijd te zijn. Tijdens de eerste beklimming van de VAM-berg en ook de verschillende keienstroken werden er geen verschillen gemaakt. Uiteindelijk was het een grote valpartij zo’n 40km voor de finish die de wedstrijd openbrak. Het peloton werd in tweeën gebroken en enkele favorieten, waaronder Van der Breggen en de winnaar van donderdag Bronzini kwamen in de tweede groep terecht. Een spannende achtervolging ontstond.

In de laatste beklimming van de VAM-berg trok de winnaar van afgelopen jaar, Elizabeth Armitstead vol door. Alleen Lisa Brennauer kon het geweld van Armitstead volgen. In de achtervolgende groep reed de razendsnelle wereldkampioen scratch Kirsten Wild in volle finale lek. Zij werd zelfs door het achtervolgende peloton voorbij gereden en was daarmee kansloos voor de overwinning. Het duo bleef niet vooruit en er ontstond een nieuwe kopgroep op weg naar Hoogeveen met Chantal Blaak, Elisa Longo Bronghini, Tiffany Cromwell en Roxane Knetemann. Dit sterke groepje leek goede kansen te hebben, maar werd in de straten van Hoogeveen toch weer ingerekend.

Uiteindelijk viel de beslissing op onverwachte wijze. Want na de samensmelting voorin werd er zozeer naar elkaar gekeken dat zelfs de tweede groep met Van der Breggen, Bronzini en ook Wild weer terugkwam van voren. In de sprint van deze relatief grote groep bleek echter dat de achtervolging veel krachten gekost had. De jarige Belgisch kampioen Jolien d’Hoore was in de sprint veruit de sterkste, voor de Nederlanders Amy Pieters en Ellen van Dijk. Zo kreeg deze finale vol spannende wendingen voor velen een toch enigszins verrassende winnaar. D’Hoore kreeg de eerste leiderstrui van de wereldbeker omgehangen in Hoogeveen.

Profronde

Bij de mannen stond de 53e editie van de Albert Achterhes Profronde van Drenthe op het programma. Een zwaar parcours met veel keienstroken, vier beklimmingen van de VAM-berg en bijna 200km stond de mannen te wachten. Al snel ontstond er een vlucht van de dag bestaande uit Rense Stroet, René Hooghiemster, Bram Bolten en Johim Ariesen. Deze vlucht kreeg een voorsprong van miximaal vijf minuten. Toen de verschillen kleiner werden sloot ook Tim Ariesen, broer van Johim, aan bij de koplopers. Toen de koplopers vlak voor de laatste keienstroken werden teruggepakt brak de koers daadwerkelijk open.

Eerst brak het peloton in stukken, waarbij groepen van 20 en 10 man voorop kwamen te zitten, maar deze verschillen werden nooit groter dan 1 minuut. Uit de voorste groep reed op de laatste beklimming van de VAM-berg de Edward Theuns weg van Topsport Vlaanderen. Nadat de achtervolgende groep weer samengesmolten was reden Bertjan Lindeman, Scott Twaites, Jesper Asselman en Joey van Rhee naar Theuns toe. Omdat de sterke ploegen LottoNL-Jumbo en Roompot hun kopman mee van voren hadden, ontstond hiermee een kansrijke kopgroep van vijf. Drent Lindeman wist de koers al eens te winnen in 2012 en werd afgelopen jaar 3e. Twaites werd afgelopen jaar zelfs 2e. Ook Asselman had dit jaar al goede benen getoond en finishte bij de eerste 20 in de Omloop het Nieuwsblad. Maar op papier was Theuns de snelste man, hij eindigt regelmatig kort in massasprints en hij reed het hele seizoen al sterk.

De verschillen werden nergens heel groot. Solo probeerde Elmar Reinders het gat nog te dichten, maar deze poging bleek vruchteloos. Uiteindelijk gingen de vijf koplopers in de laatste omloop door Hoogeveen uitmaken wie er met de winst vandoor zou gaan. In de sprint bleek Theuns veruit de snelste voor Lindeman en Van Rhee. Hiermee waren twee Vlamingen de sterkste in de Ronde van Drenthe 2015.

Bekijk via RTV Drenthe de samenvattingen en reacties van de renners: http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/ronde-van-drenthe-terugkijken