Pagina wordt geladen ...
Word ook sponsor

Enrico Rossi wint Dwars door Drenthe

Enrico Rossi heeft gisteren de eerste editie van de profklassieker Dwars door Drenthe gewonnen. De Italiaan uit de formatie Ceramiche Flaminia versloeg medevluchter Arnoud van Groen in de sprint in de Raadhuisstraat. Rossi had de ruim 200 kilometer afgelegd in 4 uur en 56 minuten. Coen Vermeltfoort, de winnaar van 2008, won de sprint van het eerste peloton en werd daarmee derde.

De wedstrijd begon in het centrum van Meppel, waarna de renners de provincie doorkruisten. Na De Wijk leek er al een kopgroepje te ontstaan, maar de renners werden al snel weer ingehaald door het peloton. In Zuidwolde vond een premiesprint plaats, waar nauwelijks om gestreden werd. De Belg Tim Mertens werd eerste, zijn landgenoot Rob Goris werd derde en de tweede plaats was voor de Nederlander Maarten de Jonge. Deze drie bleven de rest van de dag tot een kopgroep behoren, die uiteindelijk toch ontstond en zelfs een flinke voorsprong wist op te bouwen. Het peloton viel later overigens ook uiteen in twee groepen achtervolgers.

De kopgroep ontstond na Hoogeveen, toen zes renners er vandoor gingen. Er werd een voorsprong van 15 seconden gecreëerd, maar vijf renners zetten de tegenaanval in. Zij wisten zich bij de kopgroep aan te sluiten en voor de eerste passage over de beruchte VAM-berg lag het peloton 25 seconden achter op deze renners.

Volgens velen was Dwars door Drenthe een stuk zwaarder dan de Ronde van Drenthe op zaterdag, dankzij een stevige en koude wind. Er waren ook meer valpartijen. De kopgroep bestond inmiddels uit de gehele Vacansoleilploeg, die zaterdag ook al succesvol was, en bijna de gehele Rabobankploeg. Bij de spoorwegovergang bij Hooghalen leek het er even op dat het peloton kon inlopen op de kopgroep. De spoorbomen gingen namelijk naar beneden toen de eerste motoren voor de kopgroep de overgang naderden. Toen de eerste renners het punt bereikt hadden, was de trein echter net voorbij geraasd en gingen de spoorbomen weer omhoog.

Ondanks de wind hadden de heren het tempo er flink in zitten, met zo’n 45 kilometer per uur reed de kopgroep naar Assen. Ten opzichte van de tweede groep was een voorsprong van 30 seconden ontstaan en de derde groep bleef 50 seconden achter. Voor Assen liep de voorsprong terug en de tweede groep vond zelfs even aansluiting, maar na de hoofdstad werd het kaf opnieuw van het koren gescheiden. Zo’n dertig renners gingen er vandoor. De Vlaming Geert Omloop won de vierde premiesprint en niet lang daarna wisten 12 achtervolgers aansluiting te vinden bij de kopgroep, die daardoor uit 42 renners bestond. De voorsprong op de tweede groep liep op en bedroeg uiteindelijk maar liefst 2 minuten en 20 seconden.

In het bos bij Drouwen denderden de wielrenners op hoge snelheid over een kasseienstrook met een lengte van 1,7 kilometer, waarna opnieuw koers gezet werd naar de VAM-berg. De berg werd twee keer beklommen vanaf de steilste kant en na de laatste beklimming reed Arnoud van Groen alleen weg. Enrico Rossi volgde echter al snel. Van Groen zei daar later over: ,,Toen wist ik dat ik het niet op een sprint aan moest laten komen, want die jongen wint ook massasprints. Ik spaarde me voor een ultieme uitval in de laatste kilometer, maar hij wist net voor de streep weer in mijn wiel te komen. Toen was het gelopen. Het was een gok om met hem naar de streep te rijden, maar mijn ploeggenoten zaten nu eenmaal ook niet al te fris meer in de groep daarachter.’’

Rossi boekte in Hoogeveen zijn eerste zege van het seizoen. ,,Ik rijd graag in Noord-Europa en heb nog eens laten zien dat ik meer ben dan een sprinter alleen. Toen ik Van Groen net voor de streep te pakken had, wist ik dat de winst binnen was.’’

Coen Vermelfoort uit Schuinesloot, in 2008 winnaar van de Ronde van Drenthe, werd derde en was daarmee de beste jongere in de wedstrijd. Het was bovendien zijn verjaardag en hij werd dan ook toegezongen door het publiek bij de finish.

Verslag door: Norma Riemersma